ФИФА измијенила жријеб, Орловима значајно отежан пут до Мундијала 2026.

Курир
ФИФА измијенила жријеб, Орловима значајно отежан пут до Мундијала 2026.

Србија ће квалификације за Свјетско првенство 2026. године почети наредног марта, а још не знамо ко ће бити њени противници. Одлука ће бити донијета на жријебу у децембру и оно што је важно напоменути је да је уочи извлачења група промијењен систем који им на неки начин не иде на руку.

О чему се ради? ФИФА је донијела необичну одлуку да се шешири за квалификације за Свјетско првенство одређују на два начина, чиме "штити" најпопуларније репрезентације. Тако ће у првом и најјачем шеширу бити смјештено 12 репрезентација - осам најбољих из "А" дивизије Лиге нација и још четири најбоље пласиране на ФИФА листи, а које нису успјеле да остваре првопоменути критеријум. Дакле, чак не морају ни да играју "А" Лигу Нација...

На неки начин то одговара рецимо Енглезима, док Србију ставља у ситуацију да мора све карте да баци на Лигу нација и да мора зато да заврши на једном од прва два мјеста у групи са Шпанијом, Данском и Швајцарском. А већ знамо да Орлови нису добро кренули и да су освојили тек један бод.

У случају да не успију да буду међу прве двије екипе у групи, Србија ће готово сигурно бити у другом шеширу, пошто као 32. репрезентација свијета не може да направи значајан искорак даље. То ће наравно отежати пласман на Мундијал...

Иако ће Европу представљати укупно 16 репрезентација, квалификације ће бити теже. Имаћемо укупно 12 група са по четири или пет репрезентација и само побједници ће директно обезбиједити визу за турнир, док ће све другопласиране екипе ићи у бараж (уз још четири најбоље рангиране екипе Лиге нација које нису прошле већ даље). Дакле, укупно 16 клубова ће се борити за још четири додатна мјеста на Свјетском првенству. Екстремно тежак пут.

Према актуелним прогнозама, у првом шеширу би могли да буду Шпанија, Француска, Белгија, Енглеска, Холандија, Италија, Португал, Њемачка, Хрватска, Данска, Швајцарска и Аустрија. То довољно говори колико је важно да Србија буде у првом шеширу и да тако избјегне поменуте репрезентације.

Шта знамо о Мундијалу 2026.

На предстојећем Свјетском првенству у САД, Мексику и Канади ће убудуће бити 12 група (умјесто досадашњих осам) од по четири репрезентације. Најбоље првопласиране и другопласиране ће проћи у наредном фазу, као што је то и до сада био случај, међутим у наставак такмичења ће и осам најбољих трећепласираних тимова. Прецизније, више тимова ће прођи у нокаут рунду него што ће испасти послије групне фазе, што ФИФА све ради како би повећала профит.

Играће се чак 40 утакмица више него што је то био случај од посљедње промјене формата 1998. године, укупно 104. Због тога би Свјетско првенство требало да траје и дуже него обично, а док се чекају званични датуми - појавила се информација да ће турнир потрајати чак 39 дана. Видјећемо како ће се са тим сложити и клубови...

Ко су градови домаћини Свјетског првенства 2026. године? Ванкувер и Торонто су једини представници Канаде, Монтереј, Гвалдалахара и Мексико Сити једина три града која "даје" Мексико, док САД доминирају - ту су Мајами, Атланта, Хјустон, Далас, Канзас сити, Филаделфија, Њујорк, Бостон, Лос Анђелес, Сан Франциско и Сијетл. Што се тиче поменутих нових 16 мјеста на Мундијалу, четири ће добити Африка, по три Европа и Азија, по двије Сјеверна Америка и Јужна Америка, а једну Пацифик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана