Фарук Хаџибегић: Задовољан сам почетком квалификација, биће промјена у репрезентацији БиХ

Анадолија
Фарук Хаџибегић: Задовољан сам почетком квалификација, биће промјена у репрезентацији БиХ

САРАЈЕВО – Фарук Хаџибегић, селектор фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, у разговору за Агенцију Анадолија рекао је да је задовољан виђеним и са освојена три бода из прве двије утакмице квалификација за Европско првенство ”Њемачка 2024”.

Истакао је да и даље вјерује да је Босна и Херцеговина међу главним кандидатима за пласман на наредну смотру најбољих европских селекција. Босна и Херцеговина квалификације у групи ”Ј” отворила је побједом над Исландом (3:0) у Зеници, а потом је доживјела пораз од Словачке (0:2) у Братислави, но Хаџибегић сматра ”најбитније је да смо побиједили као домаћини на старту такмичења” те додаје ”задовољан сам и поред разочарења након пораза у Словачкој”.

“Има још пуно утакмица да се игра. Нове утакмице нам долазе и мислим да ће оне посљедње у новембру одлучивати ко ће бити међу двије прве екипе у групи. Задовољан сам због тога што смо стартовали са побједом и показали потенцијал, не само екипе и савеза, публике и навијача, већ тиме што је то била осмоза која је била перфектна. Обје утакмице су показале неке слабости које морамо кориговати, не само на терену, него и генерално у спортском понашању које треба поправити“, казао је Хаџибегић.

Хаџибегић је у интервјуу за Анадолију истакао да је задовољан и тиме што је, како је раније и најавио, промовирао и прилику дао младим играчима . Надаље навео је да Босна и Херцеговина има релативно младу екипу, али да се ради и о селекцији која има веома мало искуство у међународним такмичењима.

Додао је да су од искусних играча ту углавном остали капитен Един Џеко, голман Ибрахим Шехић и везњак Раде Крунић. “Спортски смо неискусна екипа која још пуно ствари треба да научи да би постала права какву је сви желимо видјети. Она има потенцијал, то је видљиво и зато ће бити осцилација код нас јер има ту и емоција.

Замислите ви момка Дедића са оваквим овацијама које је имао у Зеници. То му се никада раније није десило и човјек је сигурно био негдје у облаку.

Тако да и тај момак има право на слабу утакмицу и има право на период адаптације и учења као и други играчи, Није ни Џеко, који је данас лидер, на почетку каријере био исти овакав, него је растао из утакмице у утакмицу“, сматра Хаџибегић.

“Кажем, задовољан сам. И даље мислим да ћемо бити главни или један од главних кандидата за одлазак на Европско првенство. То нам је циљ. Не бојим се то рећи. Не бојим се неуспјеха, али хоћу да радим за успјех јер то желим и то ми је посао и обавеза. Драго ми је да ме моји сарадници слиједе све више и више. Још смо на првом степенику, али имам стрпљења, искуства и квалитета да то доведем до краја. Сигурно ћу неке ствари мијењати, помаћи и зато ми треба времена.

Очекујем да то буде набоље, али нисам ни ја свезналица и могу направити грешке, али могу гарантовати да нити једну нећу направити свјесно и намјерно“, казао је Хаџибегић. Најавио је да навијачи у наредним утакмицама у јуну против Португала у гостима и Луксембурга на домаћем терену могу очекивати поштен однос, борбу и ангажман на терену те је додао да са селекторске позиције то може гарантирати.

“Морамо наћи начин да исконтролишемо те емоције еуфорије и катастрофе и да дођемо на неку реалност. Пошто наши играчи који долазе из Милана, Интера, Роме и других клубова имају професионалну спортску захтјевност гдје је толеранција нула, не постоји толеранција и све је одређено кад спаваш, шта једеш, како говориш, како се изражаваш јер тако браниш институцију. Овдје кад дођемо ми се колективно мало опустимо. Почев од мене, па и сви остали.

Е, то је та захтјевност и ствар коју морамо сви колективно промијенити и учинити да то не буде као што је прије било. То је један од основних услова које морамо испунити да би били велики или кренули према великима. То што наши играчи имају у клубовима, требају имати и овдје у репрезентацији, а не да можемо толерисати селектору да закасни на конференцију за штампу или да играч поједе двије киле пите. Карикирам наравно да би људи лакше схватили“, истакао је Хаџибегић.

Нагласивши да су ово простори талената у спорту и свим гранама живота и да је младим само потребно дати услове да остваре успјехе, Хаџибегић је казао да прати и репрезентације сусједних земаља и да је у контакту са бројним пријатељима у регији и шире.

“Ми из спортског свијета у регији смо стално у контакту. Провели смо толико дуго времена играјући заједно, тако да та наша прошлост се не може избрисати. Ми јесмо противници кад играмо једни против других, али кад гледамо друге утакмице онда смо за њих или неутрални.

Тренутно сам једино окупиран и једина жеља ми је да моја репрезентација иде на Европско првенство. Остало погледам, али не бих заузимао неке ставове шта је и како“, казао је Хаџибегић.

Указујући на велике успјехе фудбалске репрезентације Хрватске у протеклим годинама, Хаџибегић је казао да нема мјеста за љубомору, већ како треба видјети шта то они имају и примијенити то на друге репрезентације у регији.

“Добро познајем селекцију Црне Горе која је изузетно квалитетна у свим доменима и мислим да су на јако добром путу. Србија има јако велики потенцијал. П

ричао сам и са Пиксијем и другим о томе шта се десило да нису отишли даље на Свјетском првенству, али на крају крајева то је фудбал, то је спорт. Не можемо увијек рећи да смо побиједили јер смо бољи, нити увијек да смо изгубили јер смо слабији“, закључио је Хаџибегић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана