Преокрет Холандије за полуфинале

Милан Зубовић
Foto: Танјуг/АП

БЕРЛИН - Фудбалска репрезентација Холандије изборила је полуфинале Европског првенства у Њемачкој након што је резултатом 2:1, побиједила Турску и то након преокрета.

Турци су водили голом у 65. минуту, да би Холанђани изједначили пет минута касније, а у 76. већ водили. Холандија је изборила своје шесто полуфинале, шампион је била 1988. године па њихов селектор Роналд Куман има шансу да постане првак као и тренер. С друге стране Турска је трећи пут стала у четвртфиналу након што је до ове рунде стигла и на прошлом ЕП те није поновила успјех из 2008. када је једини пут играла полуфинале. 

Већ у првом минуту Мемфис Депај се нашао у одличној прилици, али није био прецизан са неких десетак метара. 

Турци су покушали у 11. минуту преко Салиха Озчана, али је лопта након његовог шута са двадесетак метара завршила преко гола. Турци су повели у 35. минуту након што је Арда Гулер центрирао лопту у шеснаестерац, а Смает Акајдин савладао Барта Вербругена. Тим резултатом отишло се на велики одмор да би већ у 55. минуту момци које са клупе предводи италијански тренер Винћенцо Монтела погодили стативу.

То је урадио Арда Гулер и то из слободног ударца. Сјајну прилику за повећање вођства Турци су имали у 65. минуту када је шутирао Кенан Јилдиз, а Вербруген добро интервенисао иако је био доста „покривен“ па није могао да најбоље види лопту па је био мало несигуран, али је отклонио опасност по свој гол. 

Холанђани су узвратили у 70. минуту преко Вута Вегхорста који се добро снашао у противничком шеснаестерцу, одлично пуцао, али је Мерт Гунок лопту избацио у корнер. 

Њега је извео Мемфис Депај који је комбиновао са једним саиграчем па затим центрирао лопту на петерац гдје је највиши у скоку био Стефан де Вриј за изједначење. 

Потпуни преокрет десио се у 76. минуту. Акција Холанђана није много обећавала и лопта је дошла до Чави Симонса на десној страни, а он је центрирао на другу стативу гдје се нашао Коди Гакпо и послао је иза Гунока мада се чинило да је турски дефанзивац убацио лопту у своју мрежу. Тако је Гакпо стигао до свог четвртог гола на овом ЕП и избио на прво мјесто листе најбољих стријелаца. Двије велике прилике Турска је имала у 85. минуту. 

Прво је покушај Зекија Челика био изблокиран баш као и покушај Керема Арктуркоглуа. Нову велику прилику за изједначење Турци су имали у првом минуту судијске надокнаде, али је Вербруген пантерски реаговао и одбранио свој гол након покушаја главом Семира Килисоја. 

Прво полуфинале између Шпаније и Француске биће играно 9. јула од 21 сат док ће Енглеска играти са Холандијом дан касније у истом термину у Дортмунду. Финале је 14. јула у Берлину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана