Џуд Белингем већ сад легитимни кандидат за “Златну лопту”

Г.С.
Џуд Белингем већ сад легитимни кандидат за “Златну лопту”

МАДРИД – У овом моменту нема бољег играча на свијету или да будемо прецизнији, играча са конкретнијим учинком. Шта дотакне, претвара у гол(ове). Реалов универзалац Џуд Белингем је са два поготка у мрежи Барселоне још једном показао о каквом се “монструму” на терену ради.

На званично признање да је најбољи на свијету мораће да причека још неку годину - или можда само до идуће, ко ће знати, како игра никога не би требало да изненади - али једно друго, које заправо наговјештава ту најважнију и највреднију индивидуалну награду – “Златну лопту” - биће му уручено 4. децембра. Како најављују скоро сви релевантни европски медији, Белингем (20) нови је “Голден бој” у избору торинског “Тутоспорта”.

Одлука жирија датира од прије неколико дана и нема везе с дешавањима у “ел класику”, па му тако два гола за преокрет Реала дођу као шлаг на торти. Можда чак и показатељ да је Белингем заправо “прерастао” поменуту награду, те да је зрео да у најскорије вријеме буде кандидат за ону главну. Мадридска “Марка” објашњава да је млади Енглез до доласка на “Сантијаго Бернабеу” два пута био у најужем кругу кандидата за ово признање, додуше не као фаворит. Тада су побјеђивали Килијан Мбапе и Ерлинг Халанд.

Белингем у 2023. години:

- 19 голова

- 10 асистенција

Овога пута, тврди угледни дневник, никакве дилеме није било. Џуд је побиједио без премца, са много већом разликом од било ког ранијег освајача, пошто је добио највише гласова од уредника 95 одсто спортских редакција са свих пет континената?! А сад оно што је Мадриђанима посебно важно: Белингем је први играч Реал Мадрида који добија ово признање.

Звучи невјероватно, али тако је. Трансфер политика “краљевског” клуба била је значајно другачија претходних година, фокус је био на довођењу највећих звијезда, не на ангажовању младих играча, па су његови представници ријетко били и у најужој конкуренцији. Истина, Иско је крунисан 2012, међутим признање је заслужио као играч Малаге. Тек касније стигао је у Мадрид.

Оно у чему на “Бернабеуу” посебно уживају јесте чињеница да Белингемовим проглашењем за најбољег младог играча с трона “пада” Барселонин Гави. А и прије њега славио је још један играч највећег ривала Реала - Педри. Енглез је награду заслужио дјелом и због сјајних игара током прољећа у дресу Борусије из Дортмунда. У том периоду постигао је пет голова и забиљежио шест асистенција.

Учинак у Реалу:

- 14 голова

- 4 асистенције

Од доласка у Реал његове бројке су заиста чудесне - 14 погодака у свим такмичењима и четири асистенције. Укупно у 2023. години: 19 датих и 10 намјештених голова.

Занимљиво да је само Лионел Меси од свих њих досадашњих добитника награде “Голден бој” успио да касније освоји и “Златну лопту”. Можда ће баш Белингем бити сљедећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана