Душко Вранешевић за “Глас” о фудбалу у Мађарској: Препород почео са Орбаном

Дејан Кондић
Душко Вранешевић за “Глас” о фудбалу у Мађарској: Препород почео са Орбаном

ПОСУШЈЕ - Мађарски фудбал је у експанзији, а Борчев ривал у плеј-офу квалификација за Лигу Европе Ференцварош је његов најбољи експонент. Све је почело прије 15 година, када је један наш фудбалер играо у тој земљи. Душко Вранешевић.

Актуелни тренер Посушја те сезоне, 2008/2009, играо је у Диошђеру. А прије годину и по дана, такође у Мађарској, тачније у Хонведу, стажирао је за ПРО лиценцу. Један од најперспективнијих тренера у БиХ, у разговору за “Глас Српске” приближио нам је стање у фудбалу сјеверних сусједа бивше Југославије.

- Био сам тамо када је Виктор Орбан, садашњи предсједник Мађарске, постао премијер те 2009. године и од тада почиње препород мађарског фудбала у сваком погледу, поготово инфраструктурном. Иако је прошло пуно година од те моје сезоне, када сам играо у Мађарској, често идем тамо, јер имам пријатеље са којима сам играо. Најчешће идем у Хонвед у којем сам стажирао за ПРО лиценцу и доста пратим њихов фудбал. Упућен сам у дешавања, али они су доласком Орбана донијели једну националну стратегију развоја спорта. Донијели су низ олакшица за приватни сектор па су тако приватници ослобођени плаћања пореза, ако улажу у спорт. Постоје три ствари у које морају да улажу да би добили олакшице, а то су: у развој младих (спортиста), у развој инфраструктуре и у стручни кадар. Тако је држава мотивисала приватнике да улажу у спорт, не само у фудбал, већ и у рукомет, односно ватерполо. Ференцварош је првак Европе у ватерполу. Направили су 18 фудбалских арена у посљедњих 15 година, од тога шест у самој Будимпешти. Доста улажу у фудбалске академије. Клубови који имају академије од државе добијају пет милиона евра намјенских средства, све с циљем да направе један искорак. И то се види. Мађарска је педесетих, шездесетих година била фудбалска велесила. Након 40 година мађарски фудбал се вратио, вратили су се на велика такмичења. Напредак је евидентан и они неће стати, сигурно ће још више улагати да пробају вратити стари сјај - истакао је Вранешевић.

Занимљиво прије 15 година Борчев ривал, актуелни шампион Ференцварош, играо је другу лигу.

- То је уређена земља и поштују се правила. Имали су одређене финансијске проблеме и тек након три године су се вратили у елиту. Без обзира на то што су најтрофејнији мађарски клуб, Савез их је избацио у нижи ранг. Поново су дошли на своје и доминирају у Мађарској - додао је Вранешевић.

Млади стручњак пун је хвале за стадион Ференцвароша и атмосферу која се може доживјети на том спортском објекту.

- Уживање је играти и гледати мечеве на њиховој “Групам арени”. То је један доживљај за све, тако ће и утакмица са Борцем бити представљена као спектакл у Мађарској. Видјећете на почетку утакмице један перформанс са орлом, који је њихова маскота. Надимак клуба је “зелени орлови” - открио је Вранешевић.

Некадашњи тренер новоградске Слободе вјерује да Борац може до доброг резултата у сутрашњем мечу.

- Стварно, хтио бих да честитам Борцу на историјском резултату, пласману у минимум Лигу конференција. Сам тај пласман је огроман успјех. Након Зрињског сада је и Борац успио да се докопа група, а надам се да ће и Мостарци поново остварити успјех. Неће им бити лако, имају јако тешког ривала. Али да се вратим на “црвено-плаве”, растерећено могу ући у двомеч са Ференцварошем, који је сигурно велики фаворит. Неће им бити лако, али надам се да ће остварити повољан резултат у Будимпешти, да би у Бањалуци пред својом публиком Борац имао доста веће шансе - нагласио је Вранешевић.

Након непотпуна три кола у Премијер лиги екипа коју води Душко Вранешевић, Посушје налази се на другој позицији са седам освојених бодова.

- Тек је почетак првенства. Има још 30 утакмица. Шампионат ове сезоне има можда највећу тежину откад се игра Премијер лига, јер испадају четири клуба. Хвала Богу добро смо кренули. Могли смо узети и више од ових седам бодова, али задовољан сам и надам се да ћемо остварити циљ, да играмо лијеп и препознатљив фудбал и да останемо у горњем дијелу табеле - закључио је Вранешевић.

Камбер

Захваљујући великом пријатељу, Ђорђу Камберу Вранешевић је стажирао за ПРО лиценцу у Хонведу.

- Ђорђе и ја смо баш добри, он је родом са наших простора, из Санског Моста. Жива је легенда у Ђеру, са којим је био првак Мађарске, што је поновио и са Хонведом. Камбер је горе играо и за Залаегерсег. Необично га цијени и Марко Роси, актуелни селектор репрезентације Мађарске. Занимљиво је и то да када сам био на стажирању тренер у Хонведу је био бивши шеф струке Вележа Деан Клафурић - рекао је Вранешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана