Друго вече првог кола ЛШ: “Нероазури” спремају освету

ГС
Друго вече првог кола ЛШ: “Нероазури” спремају освету

МАНЧЕСТЕР - Најзанимљивију утакмицу друге вечери првог кола Лиге шампиона одиграће Манчестер сити и Интер, што ће представљати репризу финала елитног такмичења из 2023. године.

Голом Родрија за побједу од 1:0 “грађани” су у свом другом финалу коначно стигли до првог трофеја Лиге шампиона. С друге стране, “нероазури” су остали без четвртог пехара у свом шестом финалу. Ова два клуба дефинитивно спадају у најужи круг кандидата за титулу иако су прошле сезоне стали у осмини финала (Интер - пораз од Атлетико Мадрида) односно четвртфиналу (Сити - пораз од Реал Мадрида). Сезону у домаћем првенству енглески тим је отворио силовито. Уписао је четири побједе, држи прво мјесто на табели и дао је 11 голова, што га ставља у позицију фаворита пред вечерашњи дуел.

Италијански тим нема пораза у прва четири кола Серије А, али је уписао два ремија, на старту против Ђенове и у посљедњем колу против Монце који је баш био неочекиван и покварио је атмосферу пред овај сусрет. Сада морају на ноге много јачем ривалу који на свом терену не поклања бодове гостима и биће то прави тест за чету Симонеа Инзагија да види колико може у овом тренутку.

Дебитантски наступ у Лиги шампиона вечерас ће имати Болоња, Ђирона и Слован из Братиславе, док ће Брест сутра играти. Можда од свих поменутих клубова највеће похвале заслужује Слован који се преко квалификација домогао учешћа у Лиги шампиона и постао четврти клуб из Словачке који ће се такмичити у елитном европском фудбалском такмичењу.

Послије новајлија у новом формату Лиге шампиона учествоваће и екипе које одређени период нису биле у друштву најбољих, а то су Астон Вила, Штурм, Спарта Праг и Штутгарт. Клуб из Бирмингема први пут ће играти у Лиги шампиона, док је 1982. године освојио тадашњи Куп шампиона, а и српски фудбалер Коста Недељковић требало би да заигра. Спарта се враћа послије више од 20 година у Лигу шампиона, а за њу игра Вељко Бирманчевић. Прошлосезонски финалиста ЛШ Борусија гостоваће код Клуба Бриж, док се “киша голова” очекује у Паризу, гдје ће Пари Сен Жермен угостити дебитанта Ђирону. “Свеци” су велики фаворити мада је шпански тим знао да приреди изненађења против великих клубова па се нада једном таквом на “Парку принчева”.

Парови првог кола, сриједа, 18. септембар: Болоња - Шахтјор (18.45), Спарта - Салцбург (18.45), Клуб Бриж - Борусија Дортмунд (21), Селтик - Слован (21), Манчестер сити - Интер (21) и Пари Сен Жермен - Ђирона (21). Сутра се састају: Црвена звезда - Бенфика (18.45), Фејенорд - Бајер Леверкузен (18.45), Аталанта - Арсенал (21), Атлетико Мадрид - Лајпциг (21), Монако - Барселона (21) и Брест - Штурм (21).

Формат

У новом формату Лиге шампиона учествоваће 36 клубова, а биће одиграно осам кола. У сваком колу биће одиграно по 18 утакмица. Групна фаза трајаће до 29. јануара 2025. године. Осам првопласираних екипа ће обезбиједити директан пласман у осмину финала, док ће клубови од деветог до 24. мјеста играти бараж за пласман у осмину финала. Клубови који заврше од 25. до 36. мјеста завршиће сезону. Титулу у Лиги шампиона брани Реал, који је прошле сезоне у финалу побиједио Борусију Дортмунд резултатом 2:0. Реал има највише трофеја у ЛШ пошто је 15 пута освајао најквалитетније европско клупско такмичење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана