Друге лиге Републике Српске стартују овог викенда: Три бивша прволигаша маштају о повратку

Дарко Пашагић
Друге лиге Републике Српске стартују овог викенда: Три бивша прволигаша маштају о повратку

БАЊАЛУКА – Сусретима првог кола, који ће бити одиграни 19. и 20. августа, започеће првенство у другим лигама Републике Српске, које ће у обје групе и ове године бројати по 16 чланова.

Послије силних претумбација на крају је ипак познато које су то 32 екипе, које ће у двије групе, запад и исток, покушати да се боре за највиши пласман, односно да остану у овом рангу такмичења.

У групи запад послије преласка Борца из Козарске Дубице и бањалучког БСК-а у виши ранг, требало је мање-више да буде све познато, али није било баш тако. Наиме, као што је познато Слобода из Новог Града није добила лиценцу за такмичење у Првој лиги па је морала међу друголигашем баш као и Текстилац из Дервенте, који је био посљедњепласирани. Преостала два мјеста требало је да попуне шампиони Треће лиге, група запад и група центар, бањалучки Напријед и Минерал из Бање Врућице. И док је тим из Обилићева своје учешће потврдио, Минерал је одустао, тако да је његово мјесто попунио Полет 1926 из Брода, који је прошле сезоне био посљедњи у Другој лиги, група запад. Иако претпосљедња Укрина из Чечаве се и раније огласила да не може да се такмичи, тако да је прилику добио некадашњи прволигаш из Брода.

У групи исток у виши ранг су отишли Романија из Пала и невесињски Вележ, из Прве лиге испало је Подриње из Јање, а међу трећелигаше Подриње из Тршића, тако да су била остала два упражњена мјеста. Једно је попунио шампион Треће лиге, групе исток Задругар из Доњег Црњелова, а друго вицешампион Јединство из Роћевића.

Тешко је у овом тренутку рећи ко су фаворити да у јуну наредне године постану прволигаши, али је јасно да ће сигурно високе амбиције имати три екипе, које су у прошлој сезони били прволигаши. На западу су то Текстилац, који је сигурно један од фаворита, али је велико питање колико могу Новограђани, који су тек недавно почели припреме, а на старту су и одгодили мечеве прва два кола. Разлог су катастрофалне поплаве у мају, које су готово у потпуности уништиле стадион “Млакве”. Уз ова два клуба високом пласману се надају и у Горици из Шипова, као и у трнској Слоги, које су и у прошлој сезони биле у самом врху табеле. У групи исток Подриње из Јање се појачало, а посљедња двојица међу новајлијама су играчи са премијерлигашким искуством голман Бранислав Ружић и Павле Сушић. Уз њих као велики фаворит се издваја Дрина ХЕ, која дуги низ година чека на повратак међу прволигаше. Вишеграђани су јасно показали своје амбиције довођењем четири Бразилца: Леонарда Херикеа Леа, Андреа Јуниора Меурера, Едуарда Хофмана Конборгера Дудуа и Паула Роберта.

Прво коло

У првом колу других лига Републике Српске састају се: група запад: субота, 17.30 часова: Напријед – Челинац, Прогрес - Слога (Т), Пролетер (Т) - Борац (Ш), недјеља: 11 часова: Јединство (Ж) - Дубраве, 17,30 часова: Брдо – Слога (С), Горица – ФСА Приједор, одгођено: Црни врх – Полет 1926, Текстилац – Слобода (НГ), група исток: субота, 17.30 часова: Младост (Р) – Илићка 01, Дрина ХЕ – Будућност (П), Власеница – Младост (Г), Губер – Гласинац 1936,  недјеља, 17.30 часова: Стакорина – Јединство (БР), Јединство (Р) – Херцеговац, Подриње (Ј) – Рудар 1925, Пролетер (Д) – Задругар (ДЦ) игра се 30. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана