Драгослав Степановић за “Глас” о смрти фудбалске легенде: Срећан због шеталице, тужан због Бремеа

Дејан Кондић
Драгослав Степановић за “Глас” о смрти фудбалске легенде: Срећан због шеталице, тужан због Бремеа

БЕРЛИН - Ријетко који тренер је доживио привилегију какву је имао Драгослав Степановић. Навијачи Ајнтрахта су на гостовању у Фрајбургу, легендарном стручњаку у оквиру кореографије на трибини, посветили велику шеталицу.

Био је то и повод да контактирамо популарног Степија, да чујемо његове импресије. Међутим, у току разговора некадашњег тренера Лакташа назвао је син, који му је јавио да је у 64. години од посљедица срчаног удара преминуо чувени њемачки фудбалер Андреас Бреме, човјек који је својим голом “елфу” донио титулу првака свијета у Италији 1990. У разговору за “Глас Српске” Степановић истиче да је у посљедње вријеме Бреме имао проблема са вишком килограма, а присјетио се и једне култне сцене са бундеслигашких терена.

- У последње време се богами раширио и изгледа да није водио рачуна о својој фигури. Имао је сигурно 30, 40 килограма вишка. Био је феноменалан играч, изузетан. Никад нећу заборавити када су једне године у последњем колу Леверкузен и Кајзерслаутерн играли за опстанак. Победник остаје, поражени испада у Другу лигу. Славио је Бајер. На крају утакмице, њих двојица су се загрлили на терену и плакали као да су заједно испали из лиге - рекао је Степановић.

Легендарни Бреме сигурно никад неће бити заборављен, јер Нијемци не заборављају онога ко је пуно учинио за клуб, односно државу. Исто тако ни Ајнтрахтови навијачи, као што смо већ писали, нису заборавили Степановића који је из Црвене звезде прешао у Ајнтрахт 1976. и у наредне двије сезоне одиграо 49 утакмица на којима је постигао три гола. Касније је био и тренер клуба из Франкфурта и то у два наврата (од 1991. до 1993. и 1996. године).

- Био сам заиста изненађен сјајном кореографијом навијача Ајнтрахта. Заправо, у почетку нисам ни знао за то. Добио сам 10-15 порука, пријатељи су ми слали фотографије, снимке. Иначе сам у Берлину, на једном сајму, тако да нисам гледао утакмицу у Фрајбургу. Покушао сам да сазнам разлог због којег су то Ајнтрахтови “ултраси” урадили. Међутим, то најтврђе језгро навијача никад не одаје тајне, односно зашто нешто раде. На транспаренту је писало да “ултраси” прелазе километре да би пратили Ајнтрахт, а да исто то ради и Степановић. Мислим да је транспарент последица незадовољства навијача због остварених резултата. Као што сам вам рекао, обрадовао сам се и изненадио - признао је Степановић.

Прати један од најпризнатијих бундеслигашких тренера свих времена актуелна дешавања у шампионату, трку Бајера из Леверкузена и Бајерна за “салатару”. Сматра да ће екипа коју води Ћаби Алонсо бити веома близу титуле уколико у наредном колу слави против Мајнца, а Баварци киксају против РБ Лајпцига на “Алијанц арени”.

- Мислим да је Леверкузен ове године пронашао игру, а посебно ме одушевљава оно што на терену пружа Флоријан Вирц. Ћаби Алонсо му је дао пуну слободу, а овај му то враћа на најбољи могући начин. Уколико то препише и Јулијан Нагелсман у националном тиму Немачке, профитираће. Дуго нисам видео таквог играча, сјајан је дриблер, непредвидив, брз. Играо сам и ја са једним таквим играчем у Ајнтрахту својевремено, Јиргеном Грабовским. Ниси могао да га удариш и да хоћеш, пребрз је био. Ове године дакле, Леверкузен има шансу за титулу, највише захваљујући Бајерну који нема све конце у својим рукама. Ако још сада не победе Лајпциг, а Леверкузен слави. “Аспиринџије” ће отићи на плус 13 и Баварци ће тешко моћи да то стигну. Хоћу да кажем и то, фасцинирају ме и бочни играчи Бајера. Невероватни су. Још кад се врати Виктор Бонифејс, биће незаустављиви. Што се Бајерна тиче, први пут сам видео да су изгубили своју игру, под вођством Томаса Тухела. Сећам се речи Миљана Миљанића: “Кад тим нема своју игру, не може да побеђује”. Читам у новинама да Тухела већ смењују. Уколико испадне од Лација, биће свашта. Међутим, верујем Улију Хенесу, он се и вратио из пензије да исправи грешке Оливера Кана и Хасана Салихамиџића. Хенес удара контру новинарима, речима да не би узео никог од тренера које новинари помињу као евентуалну замену Тухелу - закључио је Степановић.

Комплетан интервју са Драгославом Степановићем прочитајте у понедјељак 26. фебруара у “Гласу Српске”.

Манчестер сити

Драгослав Степановић је као играч носио дрес Манчестер ситија од 1979. до 1981. Степи вјерује да “грађани” могу одбранити титулу шампиона Европе.

- Мало ко негује фудбал који форсира Пеп Гвардиола. Сви играчи држе своје позиције. Код њега је увек и у свакој ситуацији играч постављен да игра један на један по дубини и ширини. Јак је на оба крила. Тешко је то бранити и мислим да може поново до титуле - рекао је Степановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана