Ђорђе Ранковић за "Глас": У Партизану без шансе, будућност у Звезди

Дејан Кондић
Ђорђе Ранковић за "Глас": У Партизану без шансе, будућност у Звезди

БАЊАЛУКА - Омладинска екипа фудбалера Црвене звезде припрема се ових дана у Бањалуци за нову сезону. Прва звијезда “црвено-бијелих” је Ђорђе Ранковић.

Млади 16-годишњи офанзивац на “Маракану” је дошао из редова највећег ривала Партизана. Није био у првом плану у табору “црно-бијелих”, што су представници Црвене звезде искористили и довели га прошле године у Љутице Богдана.

Није баш неуобичајено да играчи у млађим категоријама прелазе са једне на другу страну Топчидерског брда, а Ранковић је за “Глас Српске” открио како је дошло до Звездине “крађе” године.

- У Партизану нисам добијао шансу, нисам добијао минуте. Били су тамо неки људи који су имали своје фаворите међу играчима, који су, по њима, били бољи од мене. Борио сам се, сваки дан сам, две године сам, из моје Мионице путовао на тренинге. Када сам стигао у Хумску, 2018. године, у почетку сам добијао прилику. Никола Грубјешић је веровао у мене, он ми је био и омиљени тренер у Партизану. Код њега сам се најбоље сналазио, давао ми је минуте, слободу у игри... После су дошли ти неки тренери који су гурали своје миљенике, а ја нисам играо. Било ми је тешко, чак сам у појединим моментима размишљао и да оставим фудбал и да се вратим у Мионицу. Већ сам вам рекао да сам сваки дан путовао, а нисам играо, размишљао сам, не исплати ми се. И онда у току прелазног рока 2022. године тата ми је рекао да су људи из Звезде заинтересовани за мене. Био сам у шоку, у први мах сам му рекао да нећу прећи, јер сам цео живот навијао за Партизан. Тата ми је рекао да још једном размислим и да му јавим. Он је отишао на састанак са тадашњим директором Омладинске школе Црвене звезде Драганом Младеновићем, који му је рекао услове и све што ћу добити у Звезди. У међувремену сам се и ја предомислио, схватио сам да је прелазак у Звезду најбоља ствар за мене, за моју каријеру и прешао сам на “Маракану”. Била је то права одлука - у даху је испричао Ранковић и додао:

- Највећа ми је жеља да са Звездом играм у Лиги шампиона. Велики је то мотив и велика част. Ако будемо играли, покушаћемо да је освојимо!

Ранковић нам је представио и своје основне карактеристике.

- Омиљена позиција ми је лево крило, иако сам играо и предњег везног. На левом крилу имам више простора и лакше ми је ту да играм. Имам добар дриблинг, шут, односно завршницу, али и завршни пас - казао је Ранковић.

Заједно са Василијем Костовим, Алексом Василићем и Савом Радановићем, Ранковић је добио шансу на љетним припремама првог тима Црвене звезде. Истиче да је то за њега било велико искуство.

- На мене су најјачи утисак оставили Александар Катаи и Жан-Филип Красо, који су велики мајстори. Доста сам научио, како треба да играм, да се понашам, да се залажем за екипу - рекао је Ранковић.

Брзоноги крилни офанзивац пажњу на себе скренуо је у дресу репрезентације Србије на минулом Европском првенству за кадете, крајем маја и почетком јуна ове године на Кипру. “Орлићи” су заустављени у полуфиналу од Португалије, која је славила са 3:2 након преокрета.

- Остао је жал због тог пораза у полуфиналу. Очекивали смо више, ишли смо на злато. Супер смо отворили утакмицу, водили смо са 2:0 на полувремену. Они се ништа нису питали у том првом делу, а у другом полувремену зафалило нам је снаге, концентрације и енергије. Нисмо имали ни среће и завршило се како се завршило. Ако нам се поново укаже прилика, желимо да освојимо то Европско првенство и да се реванширамо Португалцима - истакао је Ранковић.

Партију каријере млади ас одиграо је у четвртфиналу кадетског ЕП против Аустрије, у тријумфу Србије од 3:2. Постигао је два гола и уписао асистенцију.

- Био сам баш мотивисан за ту утакмицу. Супер сам се осећао и свима који су ме, пре утакмице, питали шта ће бити, рекао сам да ћу решити и тако је и било - открио је Ранковић.

Селектор Србије Јован Дамјановић на то Европско првенство повео је чак 10 фудбалера Црвене звезде.

- Одлично се познајемо, уиграни смо. То је још један доказ да Црвена звезда има најбољу Омладинску школу - подвукао је Ранковић.

Омладинци Црвене звезде од понедјељка су у Бањалуци. Сутра играју другу пријатељску утакмицу у Српској (у првој савладали Жељезничар у Добоју са 4:1), у Омарској против истоименог ривала и враћају се за Београд.

- Први пут сам у Бањалуци. Град је леп. Задовољни смо условима за тренинг, хотелом, гостопримством. Све је супер. Такође, ми радимо веома добро, задовољан сам како екипа изгледа и све иде како треба - закључио је Ранковић.

Цветковић

Већ неко вријеме Црвена звезда покушава да ангажује Ранковићевог саиграча из кадетске репрезентације Михајла Цветковића. Млади фудбалер Чукаричког такође је блистао на Европском првенству на Кипру.

- То ми је велика жеља, да и он дође у Звезду. Један је од мојих бољих другара, тако да би то било сјајно и мислим да бисмо одлично сарађивали - рекао је Ранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана