Ђорђе Камбер, помоћни тренер Хонведа, за “Глас”: Борчева шанса “Фрадијева” неуиграност

Дејан Кондић
Foto: Г.С.

БУДИМПЕШТА - Много наших људи живи и ради у Мађарској, односно самој Будимпешти, у коју нас је пут довео због дуела Ференцвароша и Борца.

Помоћни тренер у једном од мађарских великана Хонведу је Ђорђе Камбер.

Некада поуздани дефанзивац ОФК Београда, сарајевског Жељезничара, али и бројних мађарских клубова један од је најцјењенијих стручњака у Мађарској. Актуелни селектор “лаке коњице” Марко Роси изузетно цијени стручњака рођеног у Санском Мосту.  

Камбер, који је био сјајан домаћин новинарима из бањалучких редакција, за “Глас Српске” причао је о великом Хонведу, путу његовог опоравка, генерално о мађарском фудбалу, односно условима који владају “горе”, али се и дотакао предстојећег двомеча Ференцвароша и Борца.  

- Прошле године сам више пратио Борац, искрено. Ухватио сам неких пола сата последње утакмице против Ки Клаксвика у Бањалуци. “Црвено-плави” ми делују сасвим О. К, врло, врло пристојно. Момци су држали добар темпо, а раније су имали проблем са недостатком снаге. Сада је то све на доста бољем нивоу. Ипак, у Будимпешти, генерално у двомечу са Ференцварошем, Борац очекује тежак посао, то је сигурно, јер “Фради” има озбиљне индивидуалце. Појачали су се, довели су добре играче. За Борац може бити повољна околност што је Ференцварош довео новог тренера и са њим још нису ухватили залет, нису се наместили. То се најбоље видело против Мидтјиланда. Ни нови играчи се још нису уклопили. Руку на срце, првих пола сата је добро то изгледало, али су после пали. Дакле, ако Борац издржи првих пола сата, полувреме. да не прими гол, мислим да има шансе. Надам се да ће бити пун стадион да видите потпун угођај, као што су доживели играчи “Жеље” пре неких шест, седам година - рекао је Камбер.  

Ђорђе је већ десет година у Хонведу. Са клубом је као играч освојио шампионску титулу 2017, а три године касније и трофеј намијењен побједнику Купа Мађарске. Сада је најбитнији човјек у стручном штабу тренера Орела Ћестроија.  

- Нажалост, пре две године клуб је због неких проблема, да не причам сад о томе, испао у другу лигу. Можда је и боље вратити се корак уназад, па кренути све испочетка. Покушавамо свим снагама. Прошле седмице смо добили и новог власника. Сигурно да нас поново чека тежак посао. Неће бити лако, дуг пут је пред нама. Клуб полако излази из финансијске кризе. Велика је штета што овако велики клуб, са феноменалним навијачима, сјајним условима, игра другу лигу. Имамо одличну академију са можда најбољим условима у целој регији. Искрено се надам брзом повратку у елиту, јер то ће сигурно значити и мађарском фудбалу - истакао је Камбер. 

Могли сте у “Гласу Српске” претходних дана прочитати да је фудбал у Мађарској на путу потпуног препорода. Услови су фантастични, а то нам је потврдио и Ђорђе Камбер. 

- Што се плаћања тиче, Ференцварош је изнад свих, као, на пример, Динамо у Хрватској или Црвена звезда у Србији. После иду Ујпешт, који је исто добио новог власника, Видеотон, Фехервар, то су клубови другог платежног разреда овде. Имају играче који зарађују 30.000, 40.000, 50.000 евра месечно. Просечна плата у Првој лиги је отприлике 8.000 до 10.000 евра у осталим клубовима. Доста је то порасло, јер држава доста помаже. Министарство спорта даје озбиљне награде академијама. Направљен је такав систем, што више младих играча на терену, то добијаш више пара. Свака академија овде је финансирана од стране државе. Клубови немају никакве обавезе према академијама, само према првом тиму - закључио је Камбер.  

Сански Мост 

Нема раја без роднога краја, тако кажу и стихови пјесме. Свој повратак у рај, у родни Сански Мост, Ђорђе брижљиво спрема. Срце вуче, емоције га ломе... 

- У Санском Мосту нисам био откако сам изашао (због ратних дешавања). Долазио сам у Бањалуку много пута, имам доста пријатеља тамо, био сам и у Новом Граду, Сарајеву... Још се нисам одважио да одем у Сану, емоције су јаче... Али, ево, деца ме већ пар година “притишћу”, желе да виде где сам се родио, где сам одрастао... Дванаест година сам живео тамо и мораћу да их одведем. Искрено, и ја наговарам оца, пар година, да га одведем тамо где је рођен, мало ван Санског Моста, али кад год му поменем, каже да нема шансе... Иначе, родитељи су ми у Крагујевцу - рекао је Камбер. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана