Динамо испадањем изгубио милионе, а "почастио" и Црвену звезду

Г.С.
Динамо испадањем изгубио милионе, а "почастио" и Црвену звезду

Загребачки Динамо синоћ је у судијској надокнади испустио пласман у плејофу за Лигу шампиона након што их је АЕК елиминисао укупним резултатом 4:3 па су Модри тако остали без шанси да зараде огроман новац од УЕФА-е.

Шампион Хрватске има осигурану најмање групну фазу Конференцијске лиге, а против прашке Спарте играће за групну фазу Европске лиге.

Динамо ће, уколико испадне од чешке екипе, имати зарађена 4,4 милиона евра пласманом у Конференцијску лигу, док би пролазак Спарте донио Динаму 6,6 милиона евра уласком у Европску лигу.

Да је избацио АЕК, Динамо би за сам пролаз у плејофу Лиге шампиона зарадио 5 милиона евра те имао прилику зарадити још 15,5 милиона евра пласманом у групну фазу Лиге шампиона.

Дакле, Динамо је укупним поразом против АЕК-а у двомечу трећег преткола изгубио минимално 5 милиона евра додатне зараде, а потенцијално још и додатних 15 милиона евра ако би прошли плејофу против Ројал Антверпа.

Расплет синоћње утакмице обрадовао је и Црвену звезду којем је испадање Динама из Лиге шампиона донијело сасвим фину зараду од 1,1 милион евра.

Звезди ће овај новац припасти на основу УЕФА правила о десетогодишњем учинку у европским такмичењима па тако сваки од учесника групне фазе Лиге шампиона добија одређени новац из огромног фонда.

Тим с најмањим коефицијентом добија 1,1 милион евра, 31. тим по коефицијенту добија дупло више односно 2,2, трећепласирани од дна још 1,1 (односно укупно 3,3) и тако даље.

Испадање шампиона Хрватске значи да се Црвена звезда помјера за једно мјесто  навише у коначном пласману тимова који играју групну фазу па у Београд стиже нови прилив новца, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана