Дијего, не знаш шта пропушташ!

Дејан Кондић
Дијего, не знаш шта пропушташ!

ДОХА - Након што је Наполи предвођен Дијегом Марадоном освојио прву титулу у историји, на централном напуљском гробљу освануо је графит “Мртви, не знате шта сте пропустили”.

Сигурно је да би највећи син Аргентине волио да види своје насљеднике у недјељном финалу Мундијала од 16 часова против Француске. Нажалост, он ће с неког другог мјеста, далеко од ложе стадиона “Лусаил” бити уз своје земљаке и насљедника Лионела Месија који води своје саиграче у битку свих битака. За капитена “гаучоса” ово ће бити утакмица каријере, живота, баш као и за све Аргентинце који су послије пласмана у финале окупирали чувени Обелиск у Буенос Ајресу и широм земље.

Меси би могао да помјери још једну границу која би дала посебан печат потенцијалном крунисању Аргентине. Да оконча Мундијал као најбољи голгетер и пакер није успио ни легендарни Марадона, иако је 1986. године када је Аргентини донио посљедњу титулу првака свијета, остао кратак за длаку. Намјестио је у Мексику највише голова, чак пет и постигао их је исто толико. Међутим, Гари Линекер са шест погодака добио је “Златна копачка” тог мундијала. Вођа “гаучоса” поручује да ће оставити све у свом посљедњем мечу у дресу најдражих боја.

- Веома сам срећан што ћу своју причу на Свјетском првенству завршити у финалу, видим и колико у томе уживају сви у Аргентини. Даћемо све од себе, као што смо радили и до сада како бисмо овога пута заиста били најбољи. Уживао сам претходних година и заиста уживам у свему што нам се дешава. Побједа на Копа Америка и долазак до финала Мундијала, 36 утакмица без пораза, то је заиста невјероватно. Надам се да људи у Аргентини уживају у ономе што радимо, могу да буду сигурни да ћемо дати све што имамо - поручио је Меси.

Французи су такође надомак историје. Имају прилику да постану прва екипа која је одбранила трофеј послије Бразила из 1962. године. Међутим, уочи завршне представе имају и проблема с вирусом и најмање тројица су болесна. Дајо Упамекано и Адријен Рабио почетком недјеље отишли су у изолацију, због чега нису играли против Марока у полуфиналу, а и Кингсли Коман је осјетио грозницу. Селектор “триколора” Дидије Дешамп вјерује да ће ипак сви бити спремни за финале.

- Требало би да сви буду здрави до финала. Сада је сезона грипа и због тога морамо да будемо опрезни. Такође, играчи су уложили много напора и можда је њихов имуни систем мало ослабио - рекао је Дешамп.

Некадашњи капитен репрезентације Француске постао је први селектор који је са истом репрезентацијом дошао до два узастопна финала, послије 1938. и легендарног Виторија Поца, који је с Италијом освојио узастопне титуле и спреман је за још један искорак.

- Остаје још једна утакмица. Мјесец дана је прошло како смо заједно. Никада није лако, али је све до сада било вријеме радости. Цијела група је била посвећена да компензује проблеме и да оствари успјех. Идемо на титулу - истакао је Дешамп.

Још једна занимљивост из табора “триколора”, у финалу чувар мреже Француске Уго Љорис са 20 утакмица постаће голман с највише одиграних мечева на мундијалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана