Детаљи напада у Марсеју: Мајмунски урлици и нацистички поздрави (ФОТО/ВИДЕО)

Агенције
Foto: X (Твитер)

"Гађење и срам", стоји на насловници француског "L‘Équipea" јутро након великог инцидента који је избио прије утакмице десетог кола француског првенства између Марсеја и Лиона.

Током доласка управе и играча гостујуће екипе на марсејски "Велодром", избили су инциденти у којима је највише повријеђен главни тренер "Лавова", Фабио Гросо. Италијан је задобио посјекотину 3 цм изнад лијевог ока и једва види на то око.

Према наводима портала "РМЦ Спорт", на аутобус Лиона бачена су два камена, а један од њих повриједило је тренера и раскрварио му главу.

Исти извори наводе како су инцидент починили навијачи Марсеја, што је резултирало даљим сукобом између навијачких група. Према "L‘Équipeu", осим напада домаћих навијача на аутобус Лиона, виђени су и расистички испади од стране 600-тињак навијача Лиона, који су се убрзо након првобитног инцидента искрцали близу стадиона у жељи за обрачуном. Под јаком полицијском контролом успјели су у релативном миру доћи до зоне за посјетиоце, на плацу "Јеан-Боуин", мало прије 20 сати.

Тамо их је дочекала велика група домаћих навијача који су пјевали хомофобне повике, а они су узвратили упућивањем расистичких гестова: мајмунским урликањима, нацистичким поздравима и показивањем пасоша. Неке од тих акција, за које се сматра да су дјело мале радикалне групе "Mezza Lyon", од којих се велика већина заједнице навијача "Лавова" ипак дистанцира, снимљене су. Французи пишу да би хулигани из Лиона, којима је већ дуже вријеме забрањен приступ стадиону, могли бити међу особама које су починиле кажњиве радње.

Након што су се играчи провукли до стадиона, управа Лиона и Марсеја одржала је кризни састанак у којем је одлучено да се утакмица неће одиграти. Службени спикер најавио је одлуку на стадиону три минуте прије очекиваног почетка утакмице.

Меч је након инцидента отказан, а о свему се огласио и предсједник Марсеја:

"То је потпуно неприхватљиво. Мислим на Фабија Гроса, оно што му се догодило је неприхватљиво. Уништити су атмосферу коју је требало пратити преко 60 хиљада људи... Чак и ако је изван стадиона... Љут сам, ужаснут сам. Овоме што се догодило нема мјеста ни у фудбалу ни у друштву. Дођеш играти фудбал и завршиш с оваквим ситуацијама изван стадиона, то је потпуно неприхватљиво" казао је за "ПримеВидео" господин Пабло Лонгориа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана