Дејан Рашевић ставио тачку на импозантну фудбалску каријеру

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Пријатељском утакмицом у Фочи између "Сутјеске" и мостарског "Вележа", од активног играња фудбала опростио се Дејан Рашевић, фочански фудбалер који је у 22 године дугој каријери наступао за бројне клубове у Премијер лиги БиХ и Првој лиги Српске.

На истом мјесту гдје је 2001. године дебитовао за први тим "Сутјеске", Рашевић је ставио тачку на импозантну фудбалску каријеру.

Седмица "Сутјеске", у сусрету са својим некадашњим клубом из Мостара одиграо је првих седам минута, а онда је услиједио званичан опроштај.

Уз заграљаје и поздраве са играчима оба тима, те аплаузе са трибина, Рашевић је у сузама напустио травњак.

За успомену на играчке дане, Рашевић је од свог матичног клуба добио урамљени дрес са бројевима седам и 350, а од "Вележа" урамљени дрес са бројем 22.

У својој богатој каријери, у сениорском фудбалу Рашевић је одиграо 550 утакмица и постигао 177 голова. У Фудбалском клубу "Сутјеска", у којем је неколико сезона носио и капитенску траку, овај врсни голгетер за први тим је одиграо 350 утакмица и постигао 117 голова.

За осам година играња за разне клубове у БиХ Рашевић је скупио 200 наступа и дао 60 голова. Он је наступао за "Радник" из Бијељине, "Леотар" из Требиња, "Славију" из Источног Сарајева, "Борац" из Бањалуке, "Вележ" из Мостара и "Дрину" из Зворника.

У сезони 2011/12. Рашевић је изабран у најбољу поставу Премијер лиге БиХ и био најбољи стријелац Лиге.

Рашевић, који је каријеру завршио у 40. години, рекао је да је сваки крај тужан, али да је он истовремено веома срећан јер је иза себе оставио велика дјела.

"Фудбалу сам дао много, мислим да ми је то фудбал и вратио. Што се тиче Фудбалског клуба Сутјеска, од почетка је то све узајамном љубављу функционисало - овај клуб ме је винуо и много ми дао и гледао сам да му вратим на најбољи начин. Мислим да сам то и остварио, тако да могу бити срећан. Ниједну мрљу на свом имену и презимену немам, тако да кад све сагледам могу бити препоносан", истакао је Рашевић.

Он је срећан и што је мостарски "Вележ", један од великих клубова за које је наступао, без поговора прихватио позив да увелича његов опроштај, и то на само 10 дана пред почетак такмичења у Премијер лиги БиХ.

"То је доказ какав сам траг оставио у Мостару. Захваљујем им и желим Вележу да оствари све зацртане циљеве у наредној сезони. Носио сам тај дрес, знам колико је тежак, имао сам среће, знања и квалитета да будем дио тог великог клуба", навео је Рашевић.

Присјећајући се окршаја из Премијер лиге БиХ, Рашевић је рекао да је било много важних утакмица када су се борили за излазак у Европу, па се дешавало да, када се изборе, не добију лиценцу, али да му је у посебном сјећању остао меч између "Славије", чији је дрес тада носио, и тузланске "Слободе".

"Задње коло, требала нам је побједа од два гола разлике да останемо у Лиги и добили смо Слободу 2:0. У том тренутку та утакмица је била као утакмица за титулу", присјетио се Рашевић.

Посљедњих неколико сезона он је играо у свом матичном клубу, гдје је и почео каријеру, а од маја прошле године смањивао је интензитет наступа да би постепено, без наглог прекида, играње привео крају.

Рашевић је завршио играчку каријеру, али остаје у фудбалу и у "Сутјесци", као тренер млађих селекција.

"Лига Републике Српске је више развојна лига, идеална за младе играче, и Сутјеска треба да се фокусира на свој играчки кадар. Млади играчи у Фочи имају све услове, треба да додају брзину више, да више желе, више уче, да добију прилику да оду у један овакав клуб попут Вележа. Ја сам кроз своју каријеру представљао и свој град, тако да, вјерујем, да су у клубовима за које сам наступао врата отворена за талентоване играче из Фоче", рекао је Рашевић.

Он је захвалио начелнику општине Фоча Милану Вукадиновићу, директору Студентског дома Далибору Пљеваљчићу и предсједнику Фудбалског клуба "Сутјеска" Дарку Војводићу што су помогли да клуб из Мостара први пут дође у Фочу и да све протекне у најбољем реду.

Капитен "Вележа" Денис Звонић, некадашњи саиграч Дејана Рашевића, о фочанском фудбалеру има само најљепше ријечи.

"Један искрен, позитиван момак, за примјер, поготово нама млађима који смо тада долазили у Вележ давао је само најбоље примјере. Публика у Мостару памтиће га и по головима и по пожртвованости", рекао је Звонић.

Шеф стручног штаба "Вележа" Недим Јусуфбеговић истакао је да му је драго што су добили прилику да увеличају опроштај свог некадашњег играча.

"Велики професионалац, човјек са јасним ставом и великом одлучношћу и сигурно да може бити поносан на своју каријеру. Уклопила нам се утакмица у наш план, тако да смо ову свечаност уклопили у наш припремни период, због чега смо срећни. Сутјеска се потрудила да нам буде добар домаћин. Велико хвала и надам се да је ово било на обострано задовољство", навео је Јусуфбеговић.

Капитен "Сутјеске" Никола Мојовић рекао је да је Дејан Рашевић велики професионалац који је оставио дубок траг у свим клубовима за које је играо, те да може да буде узор млађим играчима како један фудбалер треба да се понаша.

Екипа "Сутјеске", која се тек недавно окупила и почела припреме за наредну прволигашку сезону, пружила је добар отпор премијерлигашу из Мостара. Пријатељски сусрет завршен је побједом гостију уз резултат од 2:0.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана