Дарко Панчев: Реплика дреса из Барија ми враћа најлепше успомене

Танјуг
Foto: ФК Црвена Звезда

БЕОГРАД - Како сам обукао овај прелијепи дрес, вратиле су ми се успомене на тренутак када смо 1991. покорили Европу, а и морам признати да је веома удобан, док поред светог грба, на броју „девет“ на леђима стоји и мој потпис, а има и ознаку да сам освојио златну копачку те чувене године, изјавио је некадашњи фудбалер Црвене звезде Дарко Панчев, који је од челника београдског клуба добио реплику дреса из Барија из финала тадашњег Купа шампиона.

Фудбалери Црвене звезде, на данашњи дан прије тачно 33 године, остварили су историјски успјех освајањем титуле првака Европе.

Црвено-бели су 29. маја 1991. године, на стадиону Свети Никола у Барију, у финалу тадашњег Купа шампиона савладали Олимпик из Марсеља резултатом 0:0 - 5:3 пеналима.

Панчев је у пенал серији извео одлучујући једанаестерац, а у истој сезони је био и најбољи стријелац Европе.

„Драго ми је што се на овај начин чува сећање на нашу генерацију. Велики број навијача нас је тада пратио, а у наредним годинама су ти људи вероватно препричавали својим потомцима како је све то изгледало, док сада могу додатно да се приближе и нашој генерацији и Звезди као клубу“, рекао је Панчев, пренео је званични сајт клуба.

Панчев је истакао да је увијек лијепо носити црвено-бијели дрес.

„Када сам обукао дрес, добио сам велику жељу да истрчим на терен, али године чине своје. Веома ми је драго што сам поново у црвено-белом и увек је лепо обући за мене свети дрес, које год да је марке. Сигурно ћу изненадити пријатеље, велике звездаше са репликом дреса из Барија, а верујем да ће се одушевити“, додао је некадашњи нападач Црвене звезде.

Панчев је навео да је много тешко поновити успјех из 1991. године.

„Потребно је много новца, јер млади и талентовани играчи одлазе у иностранство чим се укаже прва прилика. Моја филозофија јесте да млад играч увек остане у Звезди пар сезона, одигра минимум 150 утакмица, сазри и врати клубу све што му је пружио, али не може се лако против европске политике која се променила и због тога је тешко да се наш успех понови, али смо на добром путу да га донекле приближимо, што је задовољавајуће у оваквим околностима“, истакао је Панчев.

Он је открио и са којим је саиграчима из Звезде у контакту.

„Свако од наше шампионске генерације живи на различитом месту, окружен својим пријатељима, али поштовање и искрен однос између нас је остао до данашњег дана, тако да одржавамо контакт и веома често се чујемо. Скоро сам се чуо са Робијем и честитао му када је постао селектор Црне Горе. Поред њега, чујем се и са Пиксијем, Дејом, Маретом, Диком... Веома ми је драго што је то тако“, закључио је Панчев.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана