Црвена звезда домаћин Јанг Бојсу: Мајка свих утакмица

Г.С.
Црвена звезда домаћин Јанг Бојсу: Мајка свих утакмица

БЕОГРАД – Фудбалери Црвене звезде вечерас од 21 час на стадиону “Рајко Митић” дочекују швајцарски Јанг Бојс у мечу другог кола Г групе Лиге шампиона.

Постоји тај израз “мајка свих утакмица”, који јасно говори о важности неког сусрета. Један такав је пред изабраницима Барака Бахара. Уколико “црвено-бијели” славе и освоје три бода, доћи ће у одличну позицију да на крају заузму треће мјесто у групи и на прољеће наставе такмичење у Лиги Европе. Уколико се укаже прилика и за нешто више, тим боље. Међутим, да се вратимо у актуелни тренутак.

Под претпоставком да ће швајцарски тим изгубити обје утакмице против европског првака Манчестер ситија, што је реално, као што је реално да изгуби у Лајпцигу против Ред Була, који је “младе момке” већ надиграо у Берну, међусобни окршај са шампионом Србије би одлучивао за позицију број три у групи која гарантује наставак европске одисеје.

ЛИГА ШАМПИОНА

2. КОЛО

Антверпен - Шахтјор (18.45)

Атлетико (М) - Фејенорд (18.45)

Селтик - Лацио (21)

Порто - Барселона (21)

Борусија Дортмунд - Милан (21)

Њукасл - ПСЖ (21)

Црвена звезда - Јанг Бојс (21)

РБ Лајпциг – Манчестер сити (21)

Уколико “црвено-бијели” вечерас освоје три бода биће у одличној позицији пред новембарски меч ових тимова у Швајцарској и са мањим притиском ће ући у њега. Дакле, јасно је колико је за српског шампиона битан вечерашњи дуел. Иначе, окршај против Јанг Бојса биће јубиларни 100. за “црвено-бијеле” у Лиги/ Купу европских шампиона (изузимајући квалификације). Нема много клубова који могу да се похвале таквим податком, а још мање их је са освојеним “ушатим” пехаром. Иначе, на листи клубова са највише утакмица у елитном такмичењу неприкосновен је најтрофејнији, Реал Мадрид. Мадриђани имају чак 477 наступа, а прати их Бајерн Минхен са 383. Гледајући укупни учинак Београђана, од досадашњих 99 мечева побиједили су 48 пута, неријешено је било у 14 дуела, а 37 су изгубили.

Занимљиво, Звездин вечерашњи ривал не само да никада није тријумфовао у такмичењу (укупно гледано), већ још нема побједу на страни (један реми, пет пораза), нити је успио да постигне гол у гостима. Између осталог и због тога му суперкомпјутер познате платформе за фудбалску статистику “Опта” даје мање шансе за побједу вечерас. Оне износе 32,6 одсто, док су Звездине 42,6, а да ће бити неријешено - 24,8. Иначе биће ово пети дуел ове двије екипе. Звезда је успјешнија, има једну побједу, док су три меча завршена без побједника. Укупна гол разлика је 8:5 у корист шампиона Србије. Вечерашњи сусрет судиће Вили Колум из Шкотске. Њему ће то бити трећи пут да суди утакмицу “црвено-бијелих”. Црвена звезда се са Колумом први пут срела децембра 2018. у београдском поразу од ПСЖ-а (1:4). Потом је Шкот водио дуел “црвено-бијелих” и Пјуника (2:0) августа 2022. у Јерменији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана