Будућност фудбала је у њиховим ногама

B92
Foto: Twitter

Запамтите ова имена, ако већ нисте, јер ће они владати свијетом у наредних 10-15 година.

Наравно, Свјетско првенство у Катару вјечно ће остати у знаку Аргентине и Лионела Месија који је купио мјесто међу фудбалским Боговима.

Ипак, Мундијал су обиљежили и играчи који су, отприлике, били рођени када је Меси први пут заиграо фудбал и будућност ове игре биће у њиховим ногама.

Првак свијета Енко Фернандес ријешио је транфер у Ливерпул, Орелијен Чуамени је увелико члан Реал Мадрида, а око Јошка Гвардиола се отимају највећи клубови планете. Спомињу се, чак, деветоцифрена обештећења.

У наредним редовима осврнућемо се на пет младих играча, нових на највећој фудбалској сцени, који су се истакли на првом икада шампионату на Блиском истоку.

Енцо Фернандес (Аргентина)

Био је у идеји Лионела Скалонија као "џокер" са клупе, а та замисао у потпуности је успјела у другом колу против Мексика када је голом потврдио тријумф и почетак успона ка "златном глобусу".

Међутим, вјероватно у договору селектора са имењаком Месијем, донета је одлука да досадашњи фудбалер Бенфике постане стартер. И тако је остало до самог краја шампионата.

Везни ред са њим, Алексисом Мекалистером и Родригом Де Полом, био је основа за добијање сваког меча, чак и против фудбалских величина из средине терена Хрватске или Француске.

На крају, одмах иза Месија, Анхела Ди Марије и Емилијана Мартинеса, прво се имена Енца Фернандеса и Хулијана Алвареса спомињу у набрајању најважнијих фактора за шампионску титулу Аргентине.

Уосталом, то није само моје мишљење, већ и Свјетске куће фудбала која је Фернандеса наградила титулом најбољег младог играча турнира.

Орелијен Чуамени (Француска)

Реал Мадрид уме да нањуши квалитет из Француске, а момак рођен у Руану и изданак школе фудбала Бордоа је прави пример за то. Лета 2022. стигао је у "краљевски клуб" из Монака за око 100.000.000 евра са бонусима, а од почетка сезоне одиграо је девет утакмица.

Када су са списка отпали Пол Погба и Нголо Канте, Дидије Дешан је одмах знао коме да повери кључеве средине терена.

Чак и када није имао подршку болесног Адријена Рабиоа, знао је да загосподари тереном и заустави готово сваки напад ривала, а Енглези су се на личном примеру упознали и са његовим разорним ударцем са дистанце.

Чуамени можда излази из оквира младог играча, јер крајем јануара ће напунити 23 године, али нема никакве дилеме да ће у наредној деценији бити јак адут сваког француског селектора, ко год буде наслиједио Дешана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана