Борац сутра дочекује великог фаворита ПАОК: Новац не мора да буде мјерило

Дарко Пашагић
Борац сутра дочекује великог фаворита ПАОК: Новац не мора да буде мјерило

БАЊАЛУКА - Фудбалери Борца сутра од 21 час на Градском стадиону играју реванш сусрет другог кола квалификација за Лигу шампиона против ПАОК-а, у којем ће покушати да надокнаде минус из првог меча (2:3) и тако обезбиједе пласман у наредну рунду такмичења.

Уколико би у томе успјели, био би то највећи успјех Бањалучана на међународној сцени, али и једно од највећих изненађења у досадашњем дијелу нове сезоне европских клупских такмичења. У “црвеном-плавом” табору надају се да могу направити чудо, срушити великог фаворита и проћи даље, чиме би аутоматски био изборен најмање пласман у групну фазу Лиге конференције.

Надају се да новац не мора бити главно мјерило приликом директног судара на терену, јер ако је судити по тржишној вриједности фудбалера према специјализованом фудбалском сајту “Трансфермаркт”, онда Бањалучани немају никаквих шанси.

Наиме вриједност цјелокупног тима Борца износи 6,48 милиона евра, а грчког шампиона чак 85,1 (13,13 пута већа).

А од тих нешто мање од 6,5 милиона евра ПАОК има чак пет фудбалера који коштају више.

Најскупљи је Јанис Константелиас, чија је вриједност процијењена на 15, а потом слиједе двоструки стријелац из првог меча Константинос Кулиракис осам, колико кошта и српски репрезентативац Андрија Живковић те Бугарин Кирил Десподов (седам) и Мароканац, који посједује и холандски пасош Тарик Тисудали (шест и по милиона евра).

На цијени су и Гвинејац Мади Камара (шест) те хрватски голман Доминик Котарски и Шпанац Хони Ото, чија је вриједност процијењена на по пет милиона евра. Уз ових осам играча још лак њих 11 вриједи више од милион евра.

С друге стране најскупљи играч у редовима Борца је љетно појачање Холанђанин Барт Мајерс, који вриједи 800.000 евра, а иза њега су Давид Вуковић (600.000), Јово Лукић (500.000), Себастијан Ерера, Давид Чавић и Дамир Хреља (по 400.000), Срђан Граховац и Дино Скоруп (по 300.000) те Стефан Савић, голман Дамјан Шипковски, повријеђени чувар мреже Никола Ћетковић, Јурах Каролина, Енвер Кулашин и Есмир Хасукић (по 250.000 евра).

Међутим често се дешавало да Давид савлада Голијата, а зашто тако не би било и сутра навече на Градском стадиону, када ће Борац бити велику битку. То су препознале и присталице Бањалучана, које су одавно разграбиле улазнице, а клуб из Платонове ја саопштио да је остало још нешто карата за сјеверну трибину по цијени од 10 марака. Оне ће бити продаване вечерас од 19 до 21 час у навијачком шопу на Градском стадиону. 

Додик са фудбалерима и управом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је тренутни састав бањалучког "Борца" исписао историју овог фудбалског клуба на нови начин, те да су поносном учинили цијелу Републику Српску.

A group of men holding a signDescription automatically generated

Током данашњег пријема за фудбалере и управу Фудбалског клуба (ФК) "Борац", Додик је честитао тренерима и играчима, истакавши да су показали допадљив фудбал, да нису они који се уплаше и повуку, већ да играју отворено, агресивно и зато успјеси и долазе.

"Желим да захвалим свима вама на ономе што сте нам приредили, учинили нас срећнима и заиста годи успјех који сте остварили. Честитам вам прије свега за борбу коју сте показали! Пратим све што радите и желио сам данас да вас охрабрим за још један напор који требате учинити", поручио је Додик фудбалерима.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да је јасно са каквим противником играју, али и вјерује у оно што играчи "Борца" имају, а то је способност да се прилагоде, инат, те жеља за успјехом и побједом.

"`Борац` је саставни дио имена Бањалука. Без `Борца` ни овај град ни Република Српска не би могли да живе, то најбоље појказује посјећеност утакмица која је све већа. Колико сам чуо, све карте за сутрашњу утакмицу су распродате", нагласио је Додик.

Додик је подсјетио на стање када се кренулу у пројекат стварања данашњег "Борца", које је било веома депресивно у смислу заоставштине која је била суморна.

"Данас је `Борац` један од најстабилнијих клубова и потрудићемо се да обезбиједимо што је могуће боље услове. Желим да досегнете снове које сањате, да остварите успјехе које желите и да побјеђујете. Бићу са вама сутра, вјерујем да ћемо имати добру утакмицу и да можемо да славимо", нагласио је Додик.

Додик је истакао да су власти у Републици Српској учиниле све да стабилизују овај клуб, као и друге у Српској, да могу да издрже и међународну конкуренцију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана