Борац сазнао потенцијалне ривале у групној фази ЛЕ или ЛК

СрпскаИнфо
Борац сазнао потенцијалне ривале у групној фази ЛЕ или ЛК

БАЊАЛУКА - Бањалучки Борац исписао је историју и изборио наступ у групној фази неког европског такмичења. Да ли ће то бити Лига Европе или Лига конференција сазнаћемо у четвртак, пошто је тада на програму реванш сусрет против Ференцвароша.

Великан из Платонове има активан резултат из Мађарске 0:0, а Бањалучани ће имати и велику подршку, јер је неколико дана пред сусрет већ распродан Градски стадион.

У зависности од исхода биће позната и дестинација Бањалучана, а УЕФА је представила потенцијалне шешире пред жријеб у ЛЕ и ЛК. Оба такмичења имаће нови формат, па ће тако по 36 екипа изборити мјесто. У зависности од такмичења, Борац ће одиграти осам (ЛЕ) или шест (ЛК) мечева.

Систем такмичења у Лиги Европе је распоређен тако да у четири шешира се налази по девет екипа, а црвено-плави ће у случају пласмана добити из сваког шешира по два противника.

Нешто другачија ситуација је са Лигом конференција. Тамо су клубови подијељени у шест шешира са исто толико екипа, а за ривала ће имати по једног противника из сваког шешира.

Систем такмичења је исти и за Лигу Европе и за Лигу конференција. Првих осам екипа на табели избориће директан пласман у осмину финала, док ће екипе пласиране од 9. до 24. мјеста играти шеснаестину финала, а екипе од 25. до 36. мјеста завршавају европска такмичења. Дакле, од ове сезоне нема више правила да се клубови селе ранг испод након групне фазе, тачније сада из лигашке фазе неће селити у Лигу конференција и свако такмичење ће бити посебно за себе.

Борац би у случају пласмана у Европа лигу могао играти са неким од водећих европских клубова.

Пројекцијом УЕФА-е у првом шеширу Европа лиге налазе се Рома, Манчестер јунајтед, Порто, Ајакс, Ренџерс, Ајнтрахт, Лацио, Тотенхем, Славиа Праг. У другом шеширу су Реал Сосиједад, АЗ Алкмар, Брага, Олимпијакос, Лион, Фенербахче…

A screenshot of a sports scheduleDescription automatically generated

Са друге стране у Лиги конференција најатрактивнији ривал је свакако Челси, док се ту још налазе Копенхаген, Гент, Фјорентина, ЛАСК, Бетис..

Наравно ове пројекције могу добити тотално другачији изглед након утакмица плеј-офа у четвртак, али потенцијално гледајући Борац би могао заиграти против великана у оба европска такмичења.

Готово је сигурно да би у Лиги конференција из првог шешира могао добити Челси, Бетис, Фиорентину, док из Лиге Европе сигурно за потенцијалног ривала из првог шешира имају Рому, Манчестер јунајтед, Порто, Тотенхем, Лацио, Ајнтрахт.

A screenshot of a computerDescription automatically generated

Оно што је важно напоменути је податак да ће Борац са коефицијентом 5.500 сигурно бити у четвртом шеширу Лиге Европе ако се тамо пласирају, а ако заврше у Лиги конференција, биће у шестом шеширу, постоји и шанса за пети шешир, али морали би се поклопити поједини резултати из плеј-офа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана