Борац и Звијезда 09 легије странаца

Дарко Пашагић
Борац и Звијезда 09 легије странаца

БАЊАЛУКА - Да ли ће ново правило, по којем се играчи рођени на простору бивше Југославије не сматрају странцима, донијети добро или лоше најважнијој споредној ствари на свијету остаје да се види, али оно што је јасно да бар на премијерлигашким теренима има све мање фудбалера са пасошем БиХ.

Наиме до почетка ове сезоне важило је правило да у записнику може бити пет странаца, а под њима су сматрани и фудбалери из земаља које су настале распадом бивше Југославије. Оно је сада промијењено, у записнику могу бити само три странца, али “екс Југословени” више нису међу њима.

То теоретски значи да на почетку утакмице у једној екипи може на терену да буде само један фудбалер са пасошем БиХ и то зато што је правилима предвиђено да играч заштићеног годишта (до 21 године) мора бити “домаћи”.

А да би теорија ускоро могла да пређе и у праксу показују утакмице петог кола Премијер лиге у којој су два клуба започињала утакмица са само двојицом домаћих фудбалера. Ријеч је о Борцу и Звијезди 09. У стартној постави Бањалучана у дуелу против Слоге (5:0) била су само Саво Шушић (заштићено годиште) и велико појачање, Теслићанин Зоран Квржић, који је послије дугог играња у иностранству, гдје је остварио завидну каријеру, одлучио да се скраси на Градском стадиону. А осталих девет на терену били су: Милан Мијатовић (Црна Гора), Макс Јурај Ћелић (Хрватска), Стефан Фићовић (Србија), Милан Макарић (Србија), Руслан Барски (Израел), Хозе Рикардо Кортез (Колумбија), Себастијан Херера Кардона (Сјеверна Македонија), Василије Терзић (Црна Гора) и Немања Михајловић (Србија). С друге стране у дресу Слоге међу стартерима је било десет држављана БиХ, од чега чак пет испод 21 године и уз њих Рус Павел Баранов.

Звијезда 09 поражена је у Мостару од Зрињског са 3:5, а једини домаћи играчи у постави премијерлигаша из етно-села Станишићи били су Лука Јанковић (до 21 године) и Дајан Поњевић. Осталих девет изабраника Михајла Јурасовића били су: Милан Јеловац (Црна Гора), Саша Томановић (Србија), Стефан Величковић (Србија), Вадзе Годсвил (Гана), Алекса Паић (Србија), Милош Остојић (Србија), Петар Караклајић (Србија), Салиман Кајоде (Нигерија) и Новица Максимовић (Србија). А у редовима “племића”, који су у посљедње вријеме неприкосновени у БиХ на терену су били само Омер Јаков Нирон (Израел), Дарио Чанадија (Хрватска) и Матеј Сенић (Хрватска).

У осталих осам премијерлигаша бар што се тиче петог кола ситуација са “странцима” била је много повољнија. ГОШК, Сарајево, Вележ, Игман и Посушје мечеве су почели са четири фудбалера, који немају пасош БиХ, Широки Бријег са три, Тузла сити са два, а Жељезничар само са једним, Жозефом Амоом из Гане.

У жељи за што бољим резултатима челници клубова желе да се што више појачају са провјереним интернационалцима, а по свему судећи због тога ће највише испаштати домаћи фудбалери, који ће ако се овако настави све мање добијати прилику да се докажу. 

Побједа Сарајева

У посљедњој утакмици петог кола Премијер лиге БиХ фудбалери Сарајева савладали су мостарски Вележ са 1:0, а стријелац јединог гола био је Бразилац Ренан де Оливеира. Данас од 18.30 часова биће одиграна одгођена утакмица првог кола у којој ће се на “Грбавици” састати Жељезничар и Игман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана