Борац чека тренера и права појачања

Дарко Пашагић
Борац чека тренера и права појачања

БАЊАЛУКА – Само неколико часова уочи прозивке, којом је означен старт нове сезоне актуелни шампион БиХ, Борац остао је неочекивано без шефа стручног штаба Винка Мариновића са којим је споразумно прекинута сарадња.

Као разлог разлаза двије стране челници клуба су саопштили да је трофејни стручњак, једини из БиХ, који је са три клуба био шампион (Зрињски, Сарајево и Борац) изразио жељу за новом етапом у тренерској каријери, а као нова дестинација незванично се спомињу Уједињени Арапски Емирати.

Иначе Мариновић је у други мандат на клупи Борац ступио 28. августа 2022. године и за то вријеме сједио на њој на 59 премијерлигашких утакмица уз биланс од 39 побједа, девет ремија и 11 пораза уз гол-разлику 99:50.

У сезони 2022/23 са Борцем је освојио друго мјесто, а ове сезоне титулу и играо је у финалу Купа БиХ.

Са њим у пакету са Градског стадиона је отишао и његов најближи сарадник Данимир Милкановић, који ће са њим вјероватно пут Азије.

- Мариновић је изразио жељу за новом етапом у животу и можемо само да му пожелимо срећу у наставку каријере и захвалимо што је Борац довео до треће титуле шамниона БиХ – нагласио је предсједник Скупштине Борца Стојан Малбашић, који није желио да говори ко би могао да буде Мариновићев насљедник.

А, како "Глас Српске" сазнаје то ће највјероватније бити Младен Жижовић, који би екипу требало да води већ на данашњем тренингу.

Поменути стручњак је тренутно слободан у избору нове средине након што је током сезоне раскинуо сарадњу са македонским Шкупијем, гдје је неколико пута био проглашен за тренера мјесеца.

Жижовић је током своје тренерске каријере још водио бијељински Радник када је екипа играла европске мечеве против Спартак Трнаве. Затим је био тренер мостарског Зрињског и довео је овај тим до трећег кола квалификација за Лигу Европе. Након тога био је на клупи тузланске Слободе.

У иностранству је поред Шкупија водио и Ал Колод.

Жижовић је током играчке каријере три године са успјехом носио и дрес бањалучког Борца.

Спортски директор Бањалучана Оливер Јандрић је говорио о плану припрема и промјенама у играчком кадру.

- Већ 17. јуна одлазимо у Словенију, тачније у Зрече, гдје остајемо до 28. јуна. Тамо су планирана три контролна сусрета, а два су већ договорена. Против Цеља играмо 19. јуна, а против румунске екипе УТА Арад 24. јуна, док ће име трећег ривала бити познато за дан два. Генералну провјеру пред старт у квалификацијама за Лигу шампиона имаћемо 3. јула, а прва европска утакмица на програму је већ 9. или 10. јула – нагласио је Јандрић.

Претходних дана Бањалучани су се разишли са петорицом фудбалера.

- Милану Макарићу је истекла позајмица и вратио се у дански Алборг. Стефану Фићовићу, Василије Терзићу, Јовану Нишићу и Бојан Павловићу уговори су истекли и они су слободни у потрази за новом средином. Уговори су истекли и Јакову Благаићу и Алену Јуриљу, а њихов статус биће познат у наредних дан, два. У наредним данима биће и појачања, а желимо да комплетирамо екипу до поласка за Зрече – додао је Јандрић.

Капитен Борца Срђан Граховац је истакао да је играће у свлачионици затекла вијест о одласку Мариновића.

- Били смо изненађени, али шта да се ради. Мариновићу можемо само да се захвалимо на свему што је урадио за клуб и пожелимо пуно среће. Иза нас је кратка пауза у којој смо сви радили по индивидаулним програмима. Сада на припремама сви морамо запети жестоко да што спремнији дочекамо прва европска искушења – рекао је Граховац.

На првом окупљању "црвено-плавих" уочи нове сезоне било је 25 фудбалера.

Прозивку је обавио доскорашњи помоћни тренер Борис Распудић, а на њој су били: голмани: Марко Милошевић, Никола Ћетковић и Давид Стјепановић, те играчи: Ранко Јокић, Никола Пејовић, Макс Јурај Ћелић, Срђан Граховац, Себастијан Ерера Кардона, Александар Субић, Јово Лукић, Зоран Квржић, Давид Чавић, Енвер Кулашин, Саво Шушић, Дамир Хреља, Стефан Марчетић, Давид Вуковић, Филип Рачић, Стојан Врањеш, Јусуф Терзић, Павле Ђајић, Синиша Ристић, Недим Керимовић, те новајлије Матеја Сташевић и Лука Мисимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана