Бивши играч Тузла Ситија 11 година играо за репрезентацију без дозволе

ГС
Бивши играч Тузла Ситија 11 година играо за репрезентацију без дозволе

Фудбалер Емилио Нсуе, који је на зимус одржаном Афричком купу нација био најбољи стријелац, доспио је у центар пажње због великог скандала који је испливао четири мјесеца послије такмичења.

АП је објавио шокантну вијест да Нсуе током 11 година репрезентативне каријере никада није имао право да наступа за Екваторијалну Гвинеју!

Такву су пресуду донијели суци кровне ногометне асоцијације ФИФА, који су закључили да Нсуе никада није добио њену дозволу за играње у дресу Екваторијалне Гвинеје.

Нсуе је рођен прије 34 године на Палма де Мајорки у Шпанији, за коју је и играо у омладинским селекцијама, све до оне до 21 године.

Нсуе је одиграо три утакмице за Шпанију на Свјетском првенству за играче до 20 година 2009, а једном је замијенио Хуана Мату у утакмици на Евру за играче до 21 године 2011, када је Шпанија била европски првак.

Двије године касније из Фудбалског савеза Екваторијалне Гвинеје тражили су од Шпаније дозволу да Нсуе обуче њихов дрес, коју су и добили, али ФИФА то никада није одобрила.

У децембру 2013. ФИФА је одбила захтјев да Нсуе промијени спортско држављанство и као разлог је навела његово прекасно стицање. Ипак, некадашњи члан Тузла Ситyја наставио је да игра за афричку репрезентацију све до данас, када му је то ФИФА забранила на шест мјесеци, преноси Кликс.

Због свега је ФИФА поништила двије побједе Екваторијалној Гвинеји у квалификационим утакмицама за Свјетско првенство 2026. које су игране у новембру прошле године. У тим утакмицама је својим головима Нсуе донио двије побједе овој селекцији.

Нсуе је одиграо више од 40 утакмица за репрезентацију и постигао 23 гола, укључујући пет у јануарском Афричком Купу нација, а чини се да је публицитет који је добио управо тада изазвао поновни дисциплински поступак.

Нсуе је у сезони 2021/22 био члан Тузла Ситија, за који је на 10 утакмица постигао дца гола. Тренутно је члан шпанског трећелигаша Интерцитyја у чији је изборени опстанак протекле сезоне уградио својих 11 голова и двије асистенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана