Билбија девети голгетер свијета

Г.С.
Билбија девети голгетер свијета

МОСТАР - Најбољи стријелац Премијер лиге БиХ у историји овог такмичења и капитен Зрињског Немања Билбија девети је голгетер свијета у 2023. години.

На крају сваке календарске године Међународна федерација за фудбалску историју и статистику (ИФФХС) вреднује најбоље појединце на планети у разним сегментима, а високо у одабраном друштву међу најбољим стријелцима нашао се и овај 33-годишњи Бањалучанин, који је постигао чак 39 погодака (29 голова у премијерлигашкој конкуренцији, пет у Куп такмичењу и пет на међународној сцени). Сигурно је да би његов учинак био можда и већи да је добијао више прилика у репрезентативном дресу, али очигледно да није био миљеник досадашњих селектора иако је годинама неприкосновен на домаћој сцени.

Краљ стријелаца у 2023. години био је Португалац Кристијано Роналдо, који је у дресу националног тима и Ал Насра из Саудијске Арабије постигао 54 поготка, а иза њега на диоби другог мјеста са 52 гола су Килијан Мбапе (Француска, ПСЖ) и Хари Кејн (Енглеска, Тотенхем/Бајерн).

Билбија је иза себе оставио бројне свјетске звијезде. Француз Карим Бензема, који је у прошлој сезони наступао за Реал Мадрид и саудијски Ал Итихад постигао је гол мање, Аргентинац у дресу Интера Лаутаро Мартинез био је у минусу два поготка, а његов земљак Мауро Икарди, који игра за Галатасарај и Египћанин у дресу Ливерпула Мохамед Салах дали су само по 36 погодака. Иза њега су остали и Уругвајац Луис Суарез са 29 погодака, те Аргентинац Лионел Меси, Француз Антоан Гризман и Пољак Роберт Левандовски који су у 2023. години тресли мреже по 28 пута.

На високом 21. мјесту био је репрезентативац Србије Александар Митровић који је у дресу “орлова”, те у енглеском Фуламу и саудијском Ал Хилалу постигао 35 погодака. Добро је рангиран још један Србин. То је Андреј Илић који је у дресу летонског РФС-а и норвешке Валеренге постигао 28 погодака и налази се на диоби 52. мјеста.

Најбољи

1. Кристијано Роналдо (Португалија, Ал Наср)           54

2. Килијан Мбапе (Француска, ПСЖ)       52

2. Хари Кејн (Енглеска, Тотенхем/Бајерн) 52

4. Ерлинг Халанд (Норвешка, Манчестер сити)  50

5. Гарбан Коуглан (Република Ирска, Кашмер Техникал) 42

6. Ромелу Лукаку (Белгија, Интер/Рома)   40

6. Денис Боуанга (Габон, Лос Анђелес)     40

6. Херман Кано (Аргентина, Флуминенсе)         40

9. Немања Билбија (БиХ, Зрињски)         39

9. Барнабаш Варга (Мађарска, Пакш)       39

9. Сантијаго Хименез (Мексико, Фејенорд)        39

9. Бергсон (Бразил, Јохор Дарул Тазим)    39

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана