Фудбалски богови погледали Месија

ГС
Foto: Танјуг/AП

ДОХА - Епско финале Мундијала у Катару припало је Аргентини која је стигла до треће титуле шампиона свијета након што је 1978. и 1986. године била најбоља.

Јунака у табору "гаучоса" има много, а предњачио је Лионел Меси са два гола који је своје сународнике одвео на фудбалски Олимп у најбољем финалу икада.

"Гаучоси" су славили против актуелног свјетског шампиона Француске резултатом 4:2 послије бољег извођења пенала.

Након 90 минута било је 2:2, а послије 120 3:3. Тако су "триколори" изгубили друго финале након 2006, када је Италија била боља, такође након пенала.

Освајањем свјетске титуле Меси је стао уз раме свом најславнијем сународнику Дијегу Арманду Марадони који је 1986. године донио другу титулу.

Овај меч мало је подсјетио на то СП у Мексику, када су Јужноамериканци водили са 2:0 против Западне Њемачке, која је изједначила на 2:2, а онда је Хорхе Буручага погодио за велико славље.

Послије тога Аргентинци су чекали 36 година на нову титулу, односно чекали су некога ко ће их повести ка "Златном глобусу".

При томе су изгубили два финала, 1990. и 2014. године, а сада су коначно дочекали Месија.

Од Мундијала у Њемачкој 2006. године Меси и саиграчи су упорно покушавали да дођу до титуле, а још их боли пораз из Бразила мада су сада све то наплатили.

Леа ће након овог сматрати најбољим играчем свих времена мада ће увијек бити поређења са Марадоном.

Финале је било величанствено.

Први гол пао је у 23. минуту и то из пенала. Усман Дембеле био је неопрезан у дуелу са Анхелом ди Маријом којег је оборио у свом шеснаестерцу, а пољски судија Симон Марчињак показао на бијелу тачку без консултације са ВАР собом. Лионел Меси био је неумољив. Лопту је послао у десну, а Уга Љориса у лијеву страну. Био је то пети пенал за Аргентину на овом СП након мечева са Саудијском Арабијом, Пољском, Холандијом и Хрватском. У историји Мундијала није се десило да једној репрезентацији на завршном турниру буде свирано пет пенала.

Само 13 минута касније Меси је проиграо Алексиса Мекалистера који је на другој страни пронашао Ди Марију, а овај у транс бацио навијаче своје репрезентације.

Био је то сигнал за селектора Француске Дидијеа Дешампа да уради нешто па је он из игре извео Оливијеа Жируа и Демблеа у 41. минуту, а увео Маркуса Тирама и Рендала Колоа Муанија.

Ни то није донијело посебан напредак у игри и све до 79. минута "галски пијетлови" нису постојали на терену.

Тада је Коло Муани побјегао Николасу Отамендију који га је оборио, а Марчињак поново показао на пенал.

Њега је искористио Килијан Мбапе, а то је уједно био први ударац у оквир гола француских фудбалера на овом мечу. Само два минута касније тотални шок на стадиону.

Мбапе је бљеснуо.

Одиграо је дупли пас са Тирамом и матирао Емилијана Мартинеза који је и овај пут имао лопту на руци, али није успио да је заустави. Тако је Мбапе био стријелац на два финала заредом.

Шансу да се прослави имао је Лаутаро Мартинез у самом финишу првог продужетка, али није реализовао ниједну од двије сјајне прилике.

Лаутаро је имао трећу сјајну прилику одмах на старту другог продужетка, Љорис је одбранио његов покушај, Меси је натрчао на лопту и убацио је у гол иако је Жил Кунде избацио у поље.

Чинило се да је ту крај, али се Мбапе није сложио с ти­м. Послије његовог шута у 116. минуту лопта је погодила у руку Гонзала Монтијела, а Марчињак је досудио нови пенал.

Мбапе је био неумољив и стигао до хет-трика и тако стао уз раме Џефу Харсту који је имао исти подухват 1966. године у финалу своје Енглеске против Западне Њемачке. Тиме је постао најбољи стријелац Мундијала са осам голова, оставивши иза себе Месија са седам.

У првој серији пенала погодили су Мбапе и Меси, да би ударац Кингслија Комана одбранио Мартинез, док је Пауло Дибала био прецизан.

Потом је Орелијен Чуамени промашио, Леандро Паредес погодио баш као и Коло Муани, да би се Монтијел голом искупио за скривљени пенал и почело је невиђено лудило аргентинских навијала на трибинама стадиона "Лусаил" који је угостио 88.966 гледалаца.

Матеус изгубио примат

Капитен Аргентине Лионел Меси постао је рекордер са 26 мечева на свјетским првенствима. Иза Месија су остали Нијемци Лотар Матеус са 25 утакмица и Мирослав Клозе са 24 одиграна меча. Слиједе Италијан Паоло Малдини, који је одиграо 23, и Португалац Кристијано Роналдо са 22 утакмице.

Баксуз

Предсједник Аргентине Алберто Фернандез није био на трибинама да бодри своју репрезентацију у финалној утакмици док је, за разлику од њега, предсједник Француске Емануел Макрон још у суботу увече допутовао у Доху. Фернандез је шаљиво поменуо да је један од фактора сујевјерје и да не треба баксузирати.

Титуле шампиона

5 - Бразил

4 - Њемачка, Италија

3 - Аргентина

2 - Француска

1 - Енглеска, Шпанија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана