Александар Пешић, ударна игла Ференцвароша, за “Глас”: Радујем се доласку у Српску

Дејан Кондић
Александар Пешић, ударна игла Ференцвароша, за “Глас”: Радујем се доласку у Српску

Сви у Борцу и Бањалуци радују се историјском двомечу против Ференцвароша. Дуели против мађарског великана прилика су да се “црвено-плави” фудбалери награде за историјски пласман у групну фазу неког европског купа, утакмицама без притиска, за своју и душу навијача. Лига конференције је обезбијеђена, а евентуални пласман Бањалучана у Лигу Европе био би најљепша фудбалска прича на Старом континенту. Највећа опасност у поменутом двомечу по гол Борца, ако буде могао играти, биће Александар Пешић.

Усред прољећне полусезоне српски нападач одстрањен је из тима, скоро три мјесеца је тренирао самостално, па се након доласка новог тренера Паскала Јансена попут феникса вратио и заузео своју позицију у шпицу напада “зелено-бијелих”. 

Међутим, повреда зглоба још у првом колу новог шампионата Мађарске поново је Пешића избацила из строја. Стиснуо је зубе против Мидтјиланда у европском двомечу, одиграо неке минуте, али није могао да да максимум, па је неизвјестан и за дуел(е) против Борца. Ипак, расни голгетер и велики борац у разговору за “Глас Српске” изразио је наду да ће у четвртак бити у конкуренцији за тим, додавши да је навијао за “црвено-плаве” против Ки Клаксвика. 

- Искрено, патриота сам и драго ми је што је Борац прошао. Гледао сам меч у Бањалуци и видео сам да Борац има неколико стварно добрих играча, биће занимљиве утакмице. Увек волим када прође наш клуб. Не могу да навијам за Клаксвик, па мајка ми је из Републике Српске, тачније из Српца. Доле су ми баба, деда, тетке, три брата... Имам бројну родбину са мамине стране и сви су доле. Најбољи пријатељ ми је, такође, из Бањалуке, човек у кога имам највише поверења, то ми је и агент - Синиша Гагула. Везан сам доста за Републику Српску. Стално сам ја доле кад ухватим времена - истакао је Пешић и додао:

- Надам се да ћу бити у конкуренцији за утакмице са Борцем, прво у Будимпешти и, наравно, у Бањалуци. Десио ми се тај пех против Кечкемета у првом колу првенства, када сам мало натегао лигаменте... Играо сам те две утакмице против Митјиланда, покушао сам... Није се дало...

ГЛАС: Елиминисани сте од Мидтјиланда из квалификација за Лигу шампиона. Који вам је сад циљ?

ПЕШИЋ: Киксали смо против тог Мидтјиланда, да ли је требало да прођемо или не... Резултат је показао да нисмо прошли. Имали смо своје шансе које нисмо искористили. Била је, да кажем, егал утакмица, али нисмо имали среће да прођемо и сад смо окренути уласку у Лигу Европе. То нам је циљ и све друго би био, за нас, неуспех, поштено говорећи. Не могу да кажем да смо изразити фаворити, тога нема у данашњем фудбалу, поготово на овом нивоу. Али реално смо, да кажем, благи, мали фаворити и морамо се носити с тим. Борац жели такође у Лигу Европе, имају Лигу конференција сигурну, али неће они стати на томе, знамо какве су балканске екипе. Биће тешко, али занимљиво. 

ГЛАС: Како игра Ференцварош, шта можемо очекивати од Вашег тима?

ПЕШИЋ: Форсирамо агресиван, офанзиван фудбал. То је стил који још покушавамо да наметнемо. Доста се тога променило, дошао је нови тренер, Холанђанин Паскал Јансен. Прија ми његов рад. Унео је неке новитете, дигао све на виши ниво професионализма. Треба само да верујемо и биће то све како треба. Бурна је била прошла сезона што се тиче мене и неких играча, требало је то све поспремити. Надам се да ће бити све боље и боље. 

ГЛАС: Како су се уклопиле новајлије и осјети ли се одлазак Кристијана Листеша?

ПЕШИЋ: Појачали су нас добри играчи, треба времена да се све сложи. Али ако прођемо Борац, биће све добро. На тренеру је да све уклопи, ми играчи да то прихватимо и биће свима лакше. Што се Листеша тиче, наравно да ће нам недостајати. Стварно добар играч. Подсећа ме на Радоњу (Немања Радоњић), то је та нека глава... Готивио сам га баш и надам се да ће направити добру каријеру. 

ГЛАС: Иза Вас је тешка полусезона. Бивши тренер Дејан Станковић Вас је одстранио из екипе. Колико је било тешко радити одвојено од саиграча, односно како сте то прегурали?

ПЕШИЋ: Када сам дошао у Ференцварош, имао сам пех са повредом, био сам три, четири месеца аут. Вратио сам се из тога, добро играо и после је дошао тај сукоб са Дејаном, где ме је човек суспендовао из не знам ког разлога. Зна он да буде дрзак и безобразан на речима, а кад се њему одговори, онда дође до проблема и најлакше је било мене суспендовати. Буквално сам два и по, три месеца тренирао сам, са стране. Чак није желео ни голмана да ми да, да радим завршницу, него сам тренирао сам... Сви у клубу знају како сам тренирао, да сам буквално сваки дан био на максимуму и гледао, ако нисам могао да радим са екипом, да ојачам тело, да исправим неке мане... Клуб је био стварно коректан према мени. Са клубом нисам имао никакав проблем. Да, било је још играча који су били склоњени из не знам ког разлога, Дејан најбоље зна. И ти момци морали су играти ове последње утакмице и то се осетило на терену. Да зло буде веће, на минулом Европском првенству повредио се репрезентативац Мађарске Барнабас Варга, и онда је по повратку после суспензије у нападу све пало на мене, а искрено, треба ми и времена да дођем до неког пика форме. О. К, биле су и припреме, дошао је и нови тренер, нова енергија, ново све, жељан си да се покажеш, да вредиш. Нормално је да после месец и по, два дође до пада енергије, па су сад дошле утакмице... Све то вуче последице, а треба ми времена да будем стари. Лично, недостаје ми осећај за утакмицу, недостаје осећај за гол... То је резултат одсуства она два и по, три месеца. После суспензије сам се опет психички вратио, али десила се та повреда. Али вратићу се када буде најпотребније, кад се буде ломило. Као и прошле године, голом против Чукаричког, и у Звезди, у финалу Купа, борац сам ја. Нема предаје.

Будимпешта

ГЛАС: Какви су Вам даљи планови?

ПЕШИЋ: Имам још две године уговор са Ференцварошем. Ту сам. Сад ће ми син кренути у школицу у Мађарској. Искрено, размишљам и да се у потпуности преселим у Будимпешту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана