Александар Кержаков о доласку на клупу Спартака: Срби и Руси су браћа, лако смо се договорили

Дејан Кондић
Александар Кержаков о доласку на клупу Спартака: Срби и Руси су браћа, лако смо се договорили

УЖИЦЕ - Суботички Спартак има велике амбиције ове сезоне. Популарни “голубови” желе да изборе пласман у плеј-оф Суперлиге Србије и тај задатак постављен је пред новог тренера Александра Кержакова, живу легенду руског фудбала и једно од највећих имена у историји Зенита.

Долазак култног руског голгетера на клупу свакако је добар маркетиншки потез Суботичана. Мало је звучнијих имена радило у српској Суперлиги, посебно када је ријеч о странцима. Међутим, бивши нападач Зенита, Севиље и Динама из Москве нема велико искуство као тренер. Тренерску каријеру започео је 2017. године, радио је у млађим репрезентативним селекцијама Русије, затим Томску и Нижњем Новгороду, да би у првој половини 2023. године окушао срећу на Кипру. Тамошња Кармиотиса смијенила га је послије свега шест званичних мечева, на којима је уписао само једну побједу. Занимљиво, неће Кержаков бити први Рус на клупи Спартака, прије њега Андреј Чернишов је пробио лед и био на кормилу тима са сјевера Србије. Сам Кержаков истиче да се лако договорио са челницима Суботичана.

- Био сам без посла и добио сам позив да дођем у Спартак. Имао сам јако добру комуникацију са управом клуба из Суботице и врло брзо смо се договорили о сарадњи. Срби и Руси су братски народ, то знају и навијачи. Мени се лично свиђа у Србији, јако добри су људи, одлично су прихватили нас Русе и јако сам задовољан свиме. Што се тиче неког познавања српског фудбала у Русији, веома је популаран и руски навијачи знају клубове попут Црвене звезде и Партизана. Тешко ми је да говорим о разликама у српском и руском фудбалу, након полусезоне ћу моћи нешто више да кажем о томе и да ли уопште постоје разлике између српског и руског фудбала - рекао је Кержаков.

Некада неумољиви голгетер спреман је да учи. Признаје да није још довољно добар за највеће клубове. Иако је посјећивао њихове тренинге док је учио за тренера. Чак је био и на пракси код Славише Јокановића у Динаму. Жеља му је да Спартак игра лијеп фудбал.

- Јако је тешко говорити о некој фудбалској филозофији, зато што начин на који неки клуб игра прије свега зависи од тога какви су фудбалери у екипи, то је најважније. Трудићемо се да од фудбалера које имамо у тиму извучемо максимум, да покажу своје квалитете и да обрадујемо навијаче Спартака квалитетним и лијепим фудбалом. Хоћу да кажем и то да би неко постао успјешан фудбалер потребно је да воли фудбал, потребно је давати се потпуно ономе чиме се бавиш и схватити смисао, суштину и поставити себи циљ, ако желиш да будеш најбољи да је то на првом мјесту, а да је све остало у другом плану - нагласио је Кержаков.

Александар је за репрезентацију Русије одиграо чак 91 утакмицу и постигао 30 голова, а и даље важи за најефикаснијег фудбалера у историји тамошњег фудбала, пошто је у Премијер лиги постигао 233 поготка. Јако тешко му пада чињеница да руски клубови и репрезентација због санкција према тој земљи не могу да играју на великој сцени.

- Сви навијачи, али сви професионалци у нашем фудбалу јако пате због тога што је руским тимовима и репрезентацији због санкција забрањено да наступају у европским и свјетским такмичењима. То је јако лоше за развој фудбала, али и за развој младих руских играча. Сви се надамо да ће се наш фудбал ускоро вратити у европска такмичења и вјерујем да ће у почетку бити тешко, али да ћемо се кроз неко вријеме поново вратити на високи ниво - истакао је Кержаков.

Заједно са Андрејом Аршавином Кержаков је симбол великог препорода Зенита из Санкт Петербурга. Управо су њих двојица били тандем који је допринио пласману у четвртфинале Лиге Европе. Касније га је пут одвео у Севиљу, пошто се у трансферу вриједном пет милиона евра преселио у Андалузију. Имао је и тамо добра издања, али ни изблиза као у родној Русији. Са “црвено-бијелима” освојио је и Куп УЕФА, претечу данашње Лиге Европе. Истиче да није сумњао у своје насљеднике у Севиљи да ће поново подићи трофеј намијењен најбољем у другом по рангу европском клупском такмичењу.

- Нисам уопште сумњао у то да ће Севиља освојити Лигу Европе, јер то је њихово такмичење, то је њихов трофеј. Што се тиче Лиге шампиона увјерен сам да и већина навијача Манчестер ситија исто тако није сумњала у тријумф, али ме је јако пријатно изненадила игра Интера, не само у одбрани и контранападу и вјерујем да су сви били задовољни овогодишњим финалом - закључио је Кержаков.

Звезда

У сезони 2004/2005. Зенит предвођен тандемом Аршавин - Кержаков лако је елиминисао Црвену звезду из тадашњег Купа УЕФА, укупним резултатом 6:1. Актуелни тренер Спартака постигао је гол за коначних 4:0 руског тима у првом сусрету у Санкт Петербургу.

- Сјећам се да није било тешко тада да елиминишемо Звезду. Код куће смо лако побиједили. Били смо увјерени да ћемо проћи, толико да у реваншу није отишао први састав, већ доста резервиста - рекао је Кержаков.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана