Алекса Раца, првотимац Звијезде 09, за “Глас Српске”: Можемо остати у елити

Дарко Пашагић
Алекса Раца, првотимац Звијезде 09, за “Глас Српске”: Можемо остати у елити

БИЈЕЉИНА - Млади лијевокрилни нападач Звијезде 09 Алекса Раца вјерује да и поред великог бодовног заостатка клуб из етно-села Станишић може обезбиједити опстанак у Премијер лиги.

Послије 18 кола Звијезда 09 се налази на посљедњем мјесту у елити са 11 бодова и за клубовима, који су испред ње, заостаје осам корака.

- Иако су нас готово сви отписали очекујем да ћемо у наставку првенства биљежити много боље резултате и да ћемо на крају бити међу екипама које ће и наредне сезоне играти у Премијер лиги - нагласио је Раца за “Глас Српске”.

Жали што је његов клуб јесенас сакупио мали број бодова.

- Највећи кривац за то је што смо касно почели са формирањем екипе. Наиме, неки играчи су дошли у клуб десетак дана прије почетка првенства без одрађених припрема. Било је доста новајлија и све је то требало уиграти. Наш бивши тренер Михајло Јурасовић, као и његов насљедник Дарко Милисављевић су се максимално трудили, али једноставно није ишло. Тек у самом финишу проиграли и те двије побједе су нас дигле из пепела, али и дале наду за прољеће - наставио је Раца.

Иако је 10. октобра прошле године тек постао пунољетан, лијевокрилни нападач Звијезде 09 може се похвалити да је јесенас био један од најстандарднијих у дресу овог премијерлигаша и забиљежио је чак 15 наступа у првенственим окршајима.

- Задовољан сам минутажом, али увијек се може више и боље. Свјестан сам да посједујем квалитет, али и да ми је предност што сам још практично три године играч заштићеног годишта. Најважније је да током ових припрема не буде некаквих повреда и да све прође у реду. Ако тако буде биће и простора за утакмице, али и за даљи напредак у каријери - истакао је Раца.

Његов досадашњи фудбалски клуб није био баш посут ружама.

- Када сам имао девет година одлазио сам два пута седмично на академију загребачког Динама и играо утакмице за њих на турнирима. Тада су ме запазили људи и београдске Црвене звезде и почео сам да играм за њих на турнирима. Када сам имао 14 година прешао сам у Београд, али само сам играо на турнирима и незваничним утакмицама. Речено ми је да ће сва моја папирологија у вези са регистрацијом бити ријешена за шест мјесеци, али нажалост није било тако - рекао је Раца.

Та агонија се продужила на чак 18 мјесеци.

- Полако сам губио вољу, а у међувремену сам и изгубио статус репрезентативца БиХ, који сам имао играјући за селекције У-15 и У-16. Када је стигла и трећа одбијеница од Свјетске фудбалске федерације да Црвена звезда са мном не може потписати професионални уговор, јер сам малољетан вратио сам се у Градишку - изјавио је Раца.

Према његовим ријечима, била је то прекретница у каријери.

- Тада сам се поново максимално посветио тренинзима и за први тим Козаре дебитовао сам са 16 година. Тако је било све до јануара прошле године када дошао у редове Звијезде 09 да играм за екипу У-19. Након што је први тим прошлог љета постао члан Премијер лиге и послије разговора с Луком Јовићем прекомандован сам у први тим и за сада је све у најбољем реду. Нисам се ниједног тренутка покајао, јер овдје стварно имамо идеалне услове. Сви у клубу се максимално труде да нам на сваки начин буду на располагању, а нама играчима остаје само да им се добрим играма и резултатима одужимо - додао је Раца, који с клубом из етно-села Станишић има уговор до јануара 2026. године.

Отац

Алекса Раца је најбољи примјер да ивер не пада далеко од кладе, јер је његов отац Саша остварио завидну фудбалску каријеру. Играо је за Козару, Младост из Апатина, Земун, Шангај Шенхуа те кипарске клубове Етникос Ахнас и АПОЕЛ.

- Наравно да је мој отац највише утицао да постанем фудбалер, јер сам још као петогодишњак почео да тренирам у Фудбалској школи Стар у Градишци. Уз њега велике заслуге имају и моји први тренери Саша Крупљанин и Зоран Благојевић - нагласио је Раца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана