Знате ли: Које су највеће преваре na ЕУРО 2024.

Tanjug
Foto: UEFA

БЕОГРАД- Продавање лажних улазница, јефтини лажни стримови утакмица и крипто новчићи неке су од најчешћих превара које прате Европско првенство у фудбалу које се одржава у Њемачкој.

Са почетком Европског првенства у фудбалу, милиони гледалаца хрле пред своје екране и на фудбалске стадионе, међутим, сајбер криминалцима је ово прилика да искористе један од најишчекиванијих догађаја 2024. године, упозоравају стручњаци компаније Касперски. 

Они су открили бројне преваре за крађу корисничких података и новца, а све преваре дјелују као понуде у вези са Европским првенством у фудбалу 2024. Традиционална претња уочи било ког већег догађаја “ван мреже” су преваре са улазницама, а ни ово првенство није изузетак. 

Стручњаци су открили лажну страницу која изгледа као страница популарне немачке енергетске компаније која у наградној игри нуди улазнице за ЕУРО 2024. Након што приступе, од корисника се тражи да унесу своје име, број телефона и адресу.

Ова кампања је ускотаргетирана и усмерена је на запослене и партнере компаније жртве, што значи да преваранти користе сваку прилику да се инфилтрирају у инфраструктуру мете. Преваранти капитализују популарност ЕУРО 2024. продајом специјалних новчића са ликовима популарних играча, обећавајући импресивну зараду.

На примјер, стручњаци су открили шему која укључује новчиће назване по Харију Кејну. Ове новчиће у великој мјери промовишу преваранти путем кампања електронске поште и друштвених мрежа као што су Џ (бивши Твитер), Фејсбук и Телеграм. Нестрпљиви трговци, не желећи да пропусте прилику, журе да купе новчиће, подижући њихову цијену. 

Када се цијена надува, преваранти продају своје новчиће, што доводи до пада њихове вредности за неколико минута. Гледаоци на мрежи би такође требало да буду на опрезу, јер су откривене и лажне платформе за стриминг које нуде ексклузивне преносе по ниским ценама. 

Поред цурења података о плаћању и личних података, ови сајтови могу имати уграђене ЏСС рањивости које омогућавају нападачима да контролишу ваш претраживач. Стручњаци су открили и лажне онлајн продавнице које продају навијачке реквизите: дресове, шалове, капе и све остало са попустом од 40 одсто. Наравно, они који су насели никада нису добили наручене предмете. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана