Вечерас добијамо и другог финалисту ЕП: Холандија пада на “енглески начин”

Глас Српске
Вечерас добијамо и другог финалисту ЕП: Холандија пада на “енглески начин”

ДОРТМУНД - Још један корак је остао Енглеској и Холандији до пласмана у завршну представу на Европском првенству. Међутим, у сусрету који почиње у 21 час може бити само један.

Није било много оних који су уочи Европског првенства видјели Холандију у борби за медаље. Селектор Роналд Куман био је на удару јавности, посебно зато што на првенство није повео неке од играча који су у сјајној форми, попут Џошуе Зиркзеа.

Ипак, “лале” су показале снагу у нокаут фази. Након сјајне побједе над Румунијом од 3:0, успјели су да дођу до преокрета против Турске (2:1). Енглеска је у четвртфиналу одиграла још један лош меч, али знају на Острву да је само резултат важан. Елиминисао је “Горди Албион” храбру Швајцарску иако је у једном тренутку, када је Брил Емболо постигао водећи гол за Швајцарце, изгледало да се турнир ближи крају. Изједначио је Букајо Сака, а из пенала су сви енглески репрезентативци били прецизни. Ево их опет у полуфиналу.

Иначе, још од 1996. године Енглези и Холанђани нису одиграли неки дуел на великим такмичењима. Подсјетимо, на турниру који се играо баш на Острву, Енглеска је славила са 4:1. Посљедњи пут срели су се 2019. године у полуфиналу Лиге нација, а “лале” су биле успјешније. Енглеска ће у вечерашњем сусрету бити јача за Лука Шоа.

- Наравно да мислим да сам спреман, али то је искључиво одлука селектора, али осјећам да сам спреман и да могу да играм. Захвалан сам Герију Саутгејту што је показао да има повјерење у мене и што ме је изабрао када није морао - истакао је Шо.

За крај мало о новцу. Енглеска је до сада на ЕП зарадила 19,25 милиона евра. Најмање новца од свих полуфиналиста, због једног пораза у групној фази, инкасирала је Холандија. Они су до полуфинала осигурали 18,75 милиона евра.

Подсјећамо, Шпанија је први финалиста овогодишњег Европског првенства. "Гаучоси" су синоћ након преокрета савладали репрезентацију Француске резултатом 2:1.

Цвајер

УЕФА преиспитује одлуку о именовању њемачког арбитра Феликса Цвајера да дијели правду у полуфиналној утакмици Холандија - Енглеска. Британски “Тајмс” подсјетио је да је Цвајер добио шестомјесечну суспензију 2005. због мита од 300 евра. Острвски медији потенцирају негативне релације Цвајера и некадашњег офанзивног везисте Борусије из Дортмунда Џуда Белингема, а њих двојица су се често сретали на утакмицама Бундеслиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана