Ставља се тачка на ЕП: Савршенство или прва сласт

Глас Српске
Ставља се тачка на ЕП: Савршенство или прва сласт

БЕРЛИН - Вријеме је за завршну представу. У финалу Европског првенства, у недјељу, за трофеј ће се од 21 час у Берлину борити Шпанија и Енглеска.

“Фурија” јури четврти трофеј, јер је до сада три пута била првак Европе (1964, 2008. и 2012. године), док “Горди Албион” никад није освојио пехар намијењен најбољој европској селекцији. Енглеска је прије три године на “Вемблију” изгубила финале од Италије након пенала. Сматрају на Острву да је ово тај меч када ће се, како тврде, намирити правда за све поразе и промашене пенале. Енглеска на трофеј на великим такмичењима чека још од 1966. године када су једини пут освојили Свјетско првенство. У Фудбалској асоцијацији Енглеске већ размишљају и о наредном циклусу у коме поново на клупи виде Гарета Саутгејта. Он је на клупи “Албиона” већ осам година, тачније, од фијаска националног тима на Европском првенству 2016. када су изгубили од Исланда. И прије почетка овогодишњег ЕВРА било је полемике да ли ће Саутгејт остати, а закључак је да ФА жели да задржи искусног тренера, без обзира на резултат недјељног финала. Саутгејт је још пред почетак Европског првенства рекао да ће се повући са мјеста селектора ако Енглеска не освоји такмичење, међутим, преговори о наставку сарадње су већ почели. Саутгејт предност у финалу даје “фурији”.

- Они су са правом фаворити због онога што су урадили на овом турниру. Они су најбољи тим. Имали су дан више за одмор, то је прилично значајно. Тактички морамо да будемо савршени, јер су они добра екипа - рекао је Саутгејт.

Енглески стручњак ће у финалу моћи да рачуна на све расположиве снаге, за разлику од Луиса дела Фуентеа, који на располагању неће имати Педрија, а Хезус Навас је ровит. Шпански тим жели у финалу да заврши започето, а од првог сусрета знају само за побједе.

- Суочићемо се са веома озбиљним ривалом. Покушаћемо да наметнемо свој стил, али немамо много простора за грешку. Обје екипе су у врхунској форми. Биће то сјајна представа гледаоцима. Стилови су нам веома различити. Енглези играју физички, њихови играчи воле простор. Покушаћемо да наметнемо свој стил, да имамо посјед лопте, али и да стварамо прилике у контранападу. Ипак, и други аспекти долазе у обзир - рекао је Де ла Фуенте.

Дјелује да су код сјајног стручњака играчи много опуштенији него код Луиса Енрикеа. Па је тако Де ла Фуенте открио и да је Дани Карвахал, рецимо, умио и да заспи у аутобусу пред одлазак на утакмицу.

- Нисам само ја и Ламин је заспао док смо ишли на утакмицу са Њемачком. Кренули смо раније да бисмо избјегли саобраћајну гужву и неки од нас су заспали, али видјели сте шта смо урадили. Изашли смо из периода у коме смо код Луиса Енрикеа имали строжа правила. Трудимо се да нека одржимо, али деси се да неко закасни, погријеши… Онда нам Алваро Мората каже да можемо да радимо шта год хоћемо само да освојимо Европско првенство. Де ла Фуенте нам дозвољава да се сами организујемо и већ смо договорили: све казне ће нам бити опроштене ако побиједимо у недјељу - уз осмијех је рекао Карвахал.

Швајнштајгер: Саутгејтов тим уигранији

Пензионисани њемачки фудбалер, Бастијан Швајнштајгер Шпанију, упркос досадашњој игри на Европском првенству, не види као изразитог фаворита у финалу против Енглеске.

- Шпанци ће морати да изађу на крај са оним што су Енглези показали у првом полувремену полуфинала против Холандије. То је била другачија Енглеска од оне из групне фазе. Енглези дјелују виспреније, нешто уиграније. Шпанцима је ово прво финале послије дужег времена, док су Енглези већ видјели финале на прошлом Европском првенству - рекао је Швајнштајгер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана