Спектакл Холандије и Аустрије, а реми Француза и Пољака за расплет у групи Д

Милан Зубовић
Спектакл Холандије и Аустрије, а реми Француза и Пољака за расплет у групи Д

БЕРЛИН - Најљепшу утакмицу досадашњег дијела Европског првенства одиграли су Холандија и Аустрија, а побједу су изборили Аустријанци ртезултатом 3:2.

Њиме су стигли до првог мјеста у групи са шест бодова јер су Французи ремириразли са Пољском 1:1. Екипа Ралфа Рангника славила је против Пољске (3:1), док је поражена од Француза (0:1) па ће у осмини финала играти против другопласираног из групе Ф. Холанђани ће чекати расплет осталих група не би ли као једна од четири најбоље трећепласиране екипе изборила осмину финала.

Помало неочекивано прво полувријеме донијело је бољу игру Аустрије која је имала већи посјед лопте иако није важила за фаворита. Аустријанци су повели већ у шестом минуту и то аутоглом Донјела Малена који је погодио властиту мрежу. Исти играч могао је да се искупи у 23. Минуту када је вјешто избјегао офсајд замку и сам изашао пред голмана Аустрије, али је лопта након његовог шута отишла покрај стативе. Већ у 35. Минуту селектор "лала" Роналд Куман извршио је је измјену играча па је Џои Вермен изашао, а умјесто њега ушао Чави Симонс. У 42. Минуту покушај Мемфис Депај, али је лопта завршила покрај стативе. Марко Арнаутовић могао је да удупла предност свог тима мада није успио у тој намјери иако је прилика била доста изгледна.

Само 70 секунди било је потребно Холанђанима да дођу до изједначења. Фудбалер Аустије изгубио је лопту, Чави Симонс је повукао по средини у упослио Кодија Гакпа на лијевој страни који је ушао у шеснаестерац и матирао Патрика Пенца. У ново вођство Аустриај је дошла у 59. Минуту. Акција није много обећавала, са лијеве стране убацио је Флоријан Грилишч, а Романо Шмид постигао гол мада се чини да је Стефан де Вриј могао да избије лопту у поље, али му је она прешла преко ноге и завшила у мрежи. "Лале" су изједначиле у 75. минуту преко Депаја, судија је гледао снимак због наводног прекршаја Вегхорста и на крају га признао за 2:2. Само пет минута касније Аустријанци су повели по трећи пут на овој утакмици, а стријелац је био Марсел Забицер. Два минута касније поништен је гол Шмиду који је био у офсајду. У 86. минуту Вегхорст је био у доброј прилици, али је главом тукао изнад гола.

Реми Француза и Пољака

Истовремено, фудбалери Француске и Пољске подијелили су бодове у трећем колу групе Д након што су играли 1:1. "Триколори" су стигли до другог мејста на табели са пет бодова иза Аустријанаца који су скупили шест па ће у осмини финала играти против другог из групе Е. Пољаци су такмичење завршили као четврти у групи са једним бодом.

Превише узбуђења није било у првом полувремену утакмице током којег су Пољаци имали прву порилику и то у 14. Минуту преко Себастијана Шиманског чији покушај је био изблокиран. Већ у 19. минуту Усман Дембеле је шутирао по средини гола, али Лукас Скорупски одбранио. Скорупски је добио предност у односу на Војчеха Шесног. Велику прилику за Пољаке имао је Роберт Левандовски у 34. Минуту, али је лопта отишла покрај лијеве стативе након његовог покушаја. Само четири минута касније велику шансу није искоритио Вилијам Салиба који је пуцао високо изнад гола. У 49. минуту покушао је Мбапе чији је покушај одбранио Скорупски, а само минут касније његов покушај је завршио покрај гола. Продор Дембелеа у 55. минуту на непрописан начин зауставио је Јакуб Кивиор па је судија свирао једанаестерац којег је Мбапе претворио у гол, свој први на европским првенствима. Изједначење се десило у 75. минуту Дајо Упамекано оборио је Карола Свидерског, а судија након гледања ВАР-а показао на бијелу тачку. Најбољи пољски играч посљедње деценије Левандовски фино се обрукао код извођења јер је застајкивао док је трчао према лопти коју је одбранио Мањан, а судија поново свирао пенал јер је голман "галских пијетлова" изашао ван линије прије времена. У другом покушају Лева је исто застајкивао, и лопту послао у десну страну голамана "триколора" који је био на тој лопти која се од стативе одбила у мрежу.

 

Група Д

1. Аустрија        3            2            0            1            6:4         6

2. Француска    3            1            2            0            2:1         5

3. Холандија     3            1            1            1            4:4         4

4. Пољска         3            0            1            2            3:6         1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана