Шпанија шампион Европе!

ГС
Шпанија шампион Европе!

БЕРЛИН – Фудбалска репрезентација Шпаније нови је шампион Европе пошто је у финалу 17. првенства старог континента на Олимпијском стадиону у Берлину савладала Енглеску са 2:1.

Ово је „црвеној фурији“ четврта титула, а Шпанци су били прваци Европе још 1964, 2008. и 2012. године.

С друге стране „Горди албион“ је у другом узастопном финалу остао без трофеја и тако је даље без освојене титуле.

Обје репрезентације су у овај дуел ушле са доста опреза, свјесни висине улога, тако да у првих 45 минута није виђена ниједна права прилика.

Играло се углавном између два казнена простора, једини шут у оквир гола упутио је енглески репрезентативац Фил Фоден у првом минуту судијске надокнаде.

Међутим, голман Шпаније Унаи Симон био је на висини задатка и одбранио је његов шут.

На самом отварању другог полувремена „црвена фурија“ је дошла до предности.

Ламин Јамал је додао у шеснаестерац до Нике Вилијамса, који је погодио доњи десни угао, а голман Енглеза Џордан Пикфорд био је немоћан.

Само два минута касније Шпанци су могли да удвоструче предност.

Дани Олмо се нашао у одличној позицији послије прецизног додавања у 16 метара, брзо је упутио шут, који је прошао поред десне стативе.

У 56. минуту Вилијамс је могао постићи и други погодак, али је његов снажан шут отишао покрај саме лијеве стативе. Осам минута касније по први пут на мечу запријетио је „Горди албион“.

Џуд Белингем je саврђено прошао покрај ривала, али је његов шут са ивице казненог простора отишао лијево од гола. У 66. минуту Јамал је сјајно шутирао и натјерао Пикфорда на бравурозну параду.

Четири минута касније Фабиан Руиз је примио пас на рубу казненог простора, добро шутирао, али је лопта прозујала изнад пречке. Енглези су изједначили у 70. минуту.

Кол Палмер је прошао кроз одбрану ривала послије сјајног паса и прецизним ударцем у дoњи лијеви угао савладао Симона. Јамал је покушао и у 82. минуту, али се Пикфорд није дао изненадити.

И када су се већ сви на Олимпијском стадиону у Берлину полако припремали за продужетке „резервиста“ Шпаније Микел Ојарзабал је у 87. минуту постигао погодак послије асистенције Марка Кукуреле.

До краја сусрета у великој прилици за изједначење били су Деклан Рајс и Марк Гуехи, али резултат се није промијенио.

Организатор Европског првенства Њемачка побринула се да све на финалном мечу буде на врхунском нивоу па је прије почетка сусрета уприличена церемонија свечаног затварања шампионата, који је у посљедњих мјесец дана био у жижи интересовања љубитеља најважније споредне ствари на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана