Пред “орловима” меч истине на ЕП против Данске: Само побједа Србију спасава

Глас Српске
Foto: Анадолија

МИНХЕН - Фудбалска репрезентација Србије вечерас против Данске, у посљедњем колу Ц групе, игра меч за останак на Европском првенству у Њемачкој. Како сада ствари стоје, “орлови” само побједом узимају ствари у своје руке и иду у елиминациону фазу!

Као и против Словеније Србија ће играти на “Алијанц арени” у Минхену, али сада од 21 час.

У случају славља тим Драгана Стојковића у осмини финала за ривала би имао домаћина Њемачку, док би реми мало шта значио, јер расплет иде ка томе да ће тешко трећепласирани тим са два бода, колико би имала Србија у том случају, моћи у наредну рунду.

Калкулација је јасна - победа води у други круг и дуел са Њемачком у осмини финала, осим у случају да Словенија приреди сензацију и савлада Енглеску. Тада тада би српски тим такође прошао даље, али као трећепласирани и ишао на победника Е или Ф групе. Постоји и “луда комбинација” по којој би Србија са ремијем против Данске, уз пуно голова, могла до осмине финала. Да би се то десило потребно је и да Словенија изгуби од Енглеске са бар два гола разлике и да Португал не изгуби од Грузије, а Турска да савлада Чешку.

Ни традиција није на страни Србије, јер са Данцима стално неку муку мучимо, било да је у питању репрезентација или клубови. Све када се сабере, српски државни тим има позитиван биланс са овом скандинавском селекцијом (седам побједа, четири пораза, без ремија), међутим, посљедњи тријумф забиљежен је још давне 1990. године. И то су у питању биле квалификације за Европско првенство на којем Југославија због санкција није заиграла, али јесте Данска умјесто “плавих” и - освојила титулу. У тим квалификацијама у новембру 1990. у Копенхагену “плави” су побиједили са 2:0 головима Мехмеда Баждаревића и Роберта Јарнија и то би било то. Већ у реваншу у Београду Данска је славила са 2:1 и почела да прави успјешни низ против Југославије/Србије. То је била прва од четири узастопне побједе Данаца.

Услиједиле су квалификације за Европско првенство 2016. године, Србији познате по “случају дрон”, а у којима су Скандинавци оба пута били бољи: у Београду је било 3:1, а у Копенхагену 2:0. И посљедњи сусрет догодио се 2022. године, пријатељско одмјеравање снага када је већ Стојковић био селектор, а завршило се убједљивим тријумфом “црвено-бијелих” са сјевера - 3:0. Дакле, када се све сабере, од 1990. до данас, за 34 године, четири побједе Данске, ниједна Србије.

Међутим, знали су момци са сјевера да закомпликују животе и српским клубовима. Црвена звезда јесте у квалификацијама за Лигу шампиона елиминисала Копенхаген послије легендарно дуге пенал серије 2019. године, али је послије тога 2021. била слабија од Мидтјиленда у Лиги Европе (1:1 у Данској и пораз на “Маракани” - 0:1). А ако бисмо се вратили још мало у прошлост, мучила се Звезда и са Одензеом 2003, али је прошла даље (4:3 у Београду, 2:2 у гостима). Партизан је 2018. елиминисао Нордсјеланд, али је жестока освета стигла прошлог љета, коју би сви у Хумској радо заборавили, са укупних 0:6. Копенхаген памти пролаз против Обилића 2000. године (2:0, 0:0), док је Брондби елиминисао суботички Спартак са двије побједе у љето 2018. (2:1, 2:0).

Јасно, резултати клубова немају утицај на репрезентацију, као што ни историја од прије 30 година не би требало да има значај за ову која ће се писати вечерас у Минхену, али све то јесте показатељ - увијек је мука са Данцима. Неке традиције “орлови” у Њемачкој нису успјели да сруше, ваљда је ред бар једну да прекину. Па да се онда мирне душе спремају за осмину финала.

Драган Стојковић још није донио одлуку да ли ће играти са једним или два нападача, а у стартних 11 очекује се Лазар Самарџић.

-Размишљамо о свим сегментима кад је наша формација у питању. Биће промена, али ако вам кажем једна, две или три, шта вам то значи. Утакмица се не игра 45 минута, треба размишљати ко ће почети, ко ће бити на клупи и шта ми треба да урадимо да имамо оружје на клупи, да приведемо меч како треба у наш ток. Треба бити интелигентан по питању стартне позиције, али и клупе, јер и клупа је данас много важна - изјавио је Стојковић јуче на конференцији за медије у Минхену.

Србија је изгубила од Данске у све три међусобне утакмице, а Стојковић сматра да је сада време да Србија побиједи.

-Знали смо да је Енглеска важна утакмица, али сада је Данска најважнија. И добро је што играмо у 21 час. Они играју чврсто, организовано, много се жртвују на терену. Три пута смо изгубили и сада је време да променимо историју. Пробаћемо све што је до нас да дођемо до победе - поручио је Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана