Појачане безбједносне мјере уочи европског фудбалског шампионата

Срна
Foto: Дојче Веле

БЕРЛИН - Њемачки министар унутрашњих послова Ненси Фезер најавила је појачани опрез и мјере безбједности уочи прве утакмице у оквиру европског шампионата у фудбалу.

“Наш фокус је прије свега на пријетњи од исламског тероризма, хулигана, свакодневног криминала, насилних криминалаца, али овог пута и на сајбер нападима”, рекла је Фезерова на церемонији за око 350 страних полицајаца који су распоређени у Њемачкој поводом шампионата.

Она је навела да безбједносни органи прате рад терористичке организације “Исламска држава” и да тренутно нема информација о конкретним завјерама.

“Њемачка неће толерисати ширење пропаганде и говор мржње на својим улицама”, поручила је Фезерова.

Групе као што је “Исламска држава” већ су позвале на нападе на овом турниру који ће трајати мјесец дана, а који почиње сутра утакмицом Групе А земље домаћина против Шкотске.

Сваког дана на турниру ће бити активно око 22.000 полицајаца. Њемачке безбједносне службе сарађују са међународним партнерима на идентификовању потенцијалних пријетњи, а уједно је појачана и контрола граница.

Њемачка очекује да ће 2,7 милиона људи присуствовати утакмицама на стадионима широм земље и око 12 милиона у својим фан зонама за гледање на отвореном, укључујући и посебан травњак постављен испред берлинске Бранденбуршке капије.

Фан зоне су биле популарне током Свјетског првенства у Њемачкој 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана