Енглези преживјели Швајцарску за полуфинале

Милан Зубовић
Foto: Танјуг/АП

ДИСЕЛДОРФ - И трећа утакмица четвртфинала Европског првенства отишла је у продужетак, а друга која је ријешена пеналима.

Након Француске и Португалије питање побједника са бијеле тачке ријешиле су Енглеска и Швајцарска, а успјешнија је била Енглеска резултатом 5:3, док је након 90 минута било 1:1, баш као и након два продужетка. Енглези су преживјели Швајцарску и изборили своје четврто полуфинале европских првенстава. 

Прецизни за Енглезе са бијеле тачке били су Кол Палмер, Џуд Белингем, Букајо Сака, Иван Тони и Трент Александер Арнолд док су за Швајцарску погађали Фабијан Шер, Ђердан Шаћири и Мохамед Амдуни, а Мануел Аканџи је постао трагичар јер је његов покушај у првој серији одбранио Џордан Пикфорд. 

Прво полувријеме донијело је успаванку на терену јер су обје репрезентације било јако опрезне и дјеловало је да као ниједна не жели преузети већи ризик и озбиљније кренути ка голу ривала. Опаснијих покушаја није било па чувари мреже нису ни имали потребе за интервенцијама. Највећу прилику имали су Енглзи у самом финишу првог полувремена када се Букајо Сака по десној страни пробио у шеснаестерац и вратио лопту ка Кобију Мајноу чији је покушај са пет метара био изблокиран. 

Успаванка је наставаљена и у другом полувремену. Било је некаквих покушаја, али ни они нису били посебно опасни па су голмани лако купили те лопте. Све је било тако до 75. минута када је постигнут гол. Био је то први погодак у четвртфиналу у регуларном дијелу меча. Гранит Џака започео је акцију по десној страни и упослио Дана Ендојеа који је ушао у шеснаестерац такође са десне стране и упутио лопту на другу стативу гдје је Брил Емболо био бржи од Кајла Вокера и поспремио је у мрежу. 

Радост Швајцараца трајала је само пет минута када су Енглези изједначили. Деклан Рајс је додао лопту Букајо Саки који је са десне стране повукао лопту па врху шеснаестерца и снажним ударцем матирао Јана Зомера који није имао шансе. 

Могли су Швацарци да шокирају Енглезе у другом минуту судијске надокнаде након центаршута Џаке, али Емболо није стигао до лопте у скоку док се није снашао Стивен Цубер па се отишло у продужетке. 

У петом минуту судијске надокнаде сјајну прилику имала је Енглеска преко Деклана Рајса који је шутирао са неких 18 метара, али је Зомер одбио лопту у корнер. Добар покушај имао је Џуд Белингем у 102. минуту, а опет је Зомер био на висини задатка.  

У 117. минуту Ђердан Шаћири погодио је спој стативе из пречке и то директно из корнера. док је минут касније Момахед Амдуни сјајно покушао са неких десет метара, али је Џордан Пикфорд одлично интервенисао па се врло брзо приступило извођењу пенала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана