Десет занимљивости везаних за ЕУРО 2024.

Агенције
Десет занимљивости везаних за ЕУРО 2024.

Историја ће бити направљена од самог почетка када Алијанц Арена буде домаћин прве утакмице Еура 2024.

У наставку доносимо неколико занимљивости које можда нисте знали о Европском првенству 2024.

1. Алијанц Арена ће на првој утакмици, између домаћина Њемачке и Шкотске, постати први стадион у историји који ће угостити утакмице на узастопним ЕП.

Домаћи стадион Бајерн Минхена био је један од 11 стадиона који су били домаћини утакмица на Еуру 2020. Био је домаћин све три утакмице групне фазе Њемачке, као и четвртфинала између Белгије и Италије.

2. Званична лопта за утакмицу Еура 2024. зове се Fussballliebe, што на њемачком значи "љубав према фудбалу", а производи је Адидас. Одлука о званичној маскоти препуштена је гласању, а народ је одлучио да медвјед Албарт најбоље представља домаћина турнира. Званична пјесма је 'Fire' од OneRepublic, MEDUZE i Leonyja.

3. Кристијано Роналдо би могао да настави да обара рекорде Европских првенстава. Португалска легенда ће учествовати на свом шестом турниру и већ сада има највише наступа (25) и највише голова (14).

Љубав 39-годишњака према Еуру почела је 2004. године, прије него што је рођен његов саиграч Жоао Невес, а ако постигне гол на предстојећем турниру могао би замијенити Аустријанца Ивицу Вастића као најстаријег стријелца у финалу.

Вастић је то постигао са 38 година и 257 дана, а Роналдо већ има 39 година. Међутим, његов саиграч Пепе ће заправо бити најстарији играч на турниру, и надаће се да ће и сам ући у записник.

'Ми смо џокер'

4. Бранденбуршка капија ће постати највећи свјетски гол током шампионата, са 63 пута 21 метар и тежином од 40 тона.

Оближња навијачка зона Грин Мајл састојаће се од 24.000 квадратних метара вјештачке траве која ће након турнира бити пренамијењена за фудбалске терене у Берлину, наводи се на веб страници "Visit Berlin".

5. Након што је у марту у Тбилисију побиједила побједника из 2004. године у извођењу пенала у Тбилисију, Грузија учествује на свом првом Еуру у историји, и заправо првом великом турниру.

Вили Сањол је селектор, а Француз је један од неколико менаџера на Еуру 2024. који је наступао у претходним издањима као играч.

"Ми смо џокер, који смо ушли на овај турнир прилично непримјећени," рекао је Сањол о надама Грузије.

"Оно што је сигурно је да, било да играмо са Португалом, Чешком или Турском, никада нећемо одустати и даћемо све што имамо", додао је.

6. Румунију тренира Едвард Јорданеску, који је своју екипу водио у квалификацијама без пораза која је одвела Румунију у прво велико финале од Еура 2016. На том турниру прије осам година, Румунију је тренирао Јорданескуов отац, Ангел.

Био је то његов други боравак на челу репрезентације; Јорданеску сениор је водио Румунију у четвртфиналу Свјетског првенства 1994. године, након што су били на челу своје групе и побиједили Аргентину. То је несумњиво био њихов најбољи учинак на великом турниру, а Јорданеску јуниор жели достићи сличан успјех.

"Вјерујем да ако наставимо овим добрим путем, можемо отићи на Европско првенство и створити лијепе тренутке за Румунију и румунске навијаче. То је све чему се надам", рекао је млађи Јорданеску.

Дом Болтових рекорда

7. Базни камп Енглеске за турнир је Бланкенхајн, док ће Шкотска бити смјештена у Гармиш-Партенкирхену. Гармиш-Партенкирхен је био домаћин Зимских олимпијских игара 1936. године. Позната клима за Шкоте, дакле.

8. Дидије Дешам и Роналд Коеман обојица имају за циљ да постану друга особа у историји која је освојила Еуро турнир као играч и као тренер. Коеман је био дио побједничке екипе Холандије у издању 1988, док је Дешам био капитен своје екипе до 2000. године.

Једини човјек који је до сада постигао тај подвиг је Берти Вогтс, који је био играч репрезентације Западне Њемачке која је освојила турнир 1972. године, а као селектор Њемачке водио је своју екипу до титуле 1996, побиједивши тим Енглеске на путу који је представљао актуелни тренер Енглеске Гарет Саутгејт.

9. Када је Џуд Белингам замијенио Харија Кејна у 82. минуту побједе Енглеске над Хрватском од 1:0 на Еуру 2020, постао је најмлађи играч у историји турнира са 17 година и 349 дана.

Међутим, његов рекорд је трајао мање од недјељу дана пошто је Пољак Кацпер Козловски поставио нови рекорд на 17 година и 246 дана током ремија његове екипе са Шпанијом шест дана касније.

Рекорд Козловског стоји до данас, али скоро сигурно ће га овог љета срушити Шпанац Ламин Јамал , који тек дан прије финала турнира пуни 17 година. Јамал ће на дан прве утакмице Шпаније против Хрватске 15. јуна напунити 16 година и 337 дана, пише "Флеш скор".

10. Финале ће се играти на Олимпијском стадиону у Берлину, који је био домаћин финала Свјетског првенства 2006. и низа других водећих фудбалских догађаја. Међутим, познат је и по својој атлетској историји.

Не само да је био мјесто одигравања историјског наступа Џесија Овенса на Љетним олимпијским играма 1936, већ је то било и мјесто на којем је 2009. Јусеин Болт трчао 100 метара за 9,58 секунди и 200 метара за 19,19.

Оба су свјетски рекорда који и данас важе, а Болт не жели да то свијет заборави. Током викенда се појавио на Стамфорд Бриџу као капитен Ворлд 11 у Сокер Аиду у мајици с бројем 9.58.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана