Мехмед Баждаревић за "Глас" анализира ЕП: Све је за пет!

Дејан Кондић
Мехмед Баждаревић за "Глас" анализира ЕП: Све је за пет!

Друго коло на Европском првенству већ се закотрљало, али је прва рунда оставила изузетно јак утисак на све па тако и на некадашњег југословенског репрезентативца Мехмеда Баждаревића. 

Популарни Меша вратио се из Њемачке, гдје је гледао неколико мечева првог кола на ЕП. Тачније, у разговору за “Глас Српске”, открио је да је испратио “своје” репрезентације - Србију, Хрватску и Француску. Није пропустио погледати ни остале утакмице, али путем ТВ екрана и признаје да су му “очи пуне” доброг фудбала и да тек у елиминационој фази очекује добар фудбал.

- Било ми је битно да погледам моје репрезентације, нисам још Словенију, али покушаћу, ако стигнем и њих да видим. Ишао сам у приватној режији. Хтио сам да видим нешто ново, али углавном ствари су увијек исте. Генерално, јако добро првенство, бар за сада, након овог првог кола. Није било неког калкулисања, знате оно, прве утакмице, па се игра да се не изгуби, да се не прими гол. Играло се јако добро, видјели смо пуно голова. Круна на то прво коло биле су посљедње двије утакмице, у којима смо видјели нове репрезентације, као што је Грузија. Генерално, амбијент је фантастичан, све је утегнуто. Стадиони и услови су сјајни. Није било превише проблема. Возом сам се возио, пуни су возови навијача, сви су заједно. Супер је све, засад је све за чисту петицу - истакао је Баждаревић.

ГЛАС: Како Вам се чини репрезентација Србије?

БАЖДАРЕВИЋ: Мислим да Србија има играче као и Енглеска и остале велике силе. Вјероватно још треба времена да се створи екипа. Они су још у стварању иако су неколико година заједно. Разлика је између - имати добре играче и имати добру екипу. Србија има темељ да нешто направи. Крајем првог и у другом полувремену против Енглеске, играчи Србије су показали да не би требало да имају комплекс од било које екипе. За Србију би велики искорак био пласман у други круг. Мислим да то могу. Неће им бити лако против Словеније, можда теже него против Енглеске.

ГЛАС: Ко је на Вас оставио најјачи утисак након првог кола?

БАЖДАРЕВИЋ: Шпанци и Нијемци су на мене оставили најјачи утисак. Поготово, ти млади њемачки играчи, рецимо овај мали Флоријан Вирц из Леверкузена. Имају нешто ново, промијенили су начин игре, Нијемци играју без класичног шпица. Чини ми се да су модернизовали екипу. Није то само та дисциплина код њих, већ имају пуно знања и умијећа које су унијели. Чеси су пријатно изненађење. Одиграли су јако добро, иако су изгубили. Добро, сигурно да немају довољно квалитета да би угрозили ове фаворите, али лијепо их је било гледати.

ГЛАС: Ко су према Вашем мишљењу главни фаворити за пехар?

БАЖДАРЕВИЋ: Фаворити су они који су и били прије шампионата, Француска, Енглеска, Њемачка, Шпанија... И овога пута ће, по мени, те екипе одлучивати о побједнику. Не видим да може бити великих изненађења. Можда Србија може направити изненађење, Турска је одиграла добру утакмицу, Румунија... Видим код њих то нешто наше, е сад, колико ће имати снаге до краја, питање је...

Статистика

Укупно смо, у првом колу, видјели 34 поготка, што је просјек од 2,84 по утакмици. Португалци су имали највећи посјед лопте у првом колу, против Чешке су имали 69% посједа, а на другом мјесту су Нијемци са 68%. Њемачка и Италија су у врху по броју успјешних додавања. Нијемци су имали 94% тачних додавања, а Италија 93%. Србија и Турска су имали по 20 клизећих стартова, највише у првом колу. Србија је направила највише прекршаја, 19. У првом колу Евра био је један црвени картон, док је Аустрија сакупила највише жутих картона, пет. Само два играча имају по двије асистенције, а то су Денис Ман из Румуније и Нејтан Аке из Низоземске. Роналдо је имао три ударца према голу противника и на првом мјесту је по том параметру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана