Лопта за Еуро има занимљив назив: Откуд такво име и зашто је "најпаметнија" икад (ФОТО/ВИДЕО)

ГС
Лопта за Еуро има занимљив назив: Откуд такво име и зашто је "најпаметнија" икад (ФОТО/ВИДЕО)

Само четири дана остала су до почетка Европског првенства, а ово је званична лопта којом ће се играти најважнији спортски догађај ове године.

Смотра најбољих европских ногометних селекција играт ће се лоптом с љубавним називом "Fussball Liebe", односно "фудбалска љубав" коју је њемачки гигант Адидас специјално дизајнирао за Европско првенство.

Fussball Liebe ће пратити славне типове Телстар, Танго, Етруско и Еуропас, лопте које су се прославиле на прошлим издањима европских првенстава, а све их је дизајнирао Адидас.

Ријеч је о "најпаметнијој" лопти досад, која укључује Адидасову технологију Connected Ball која шаље најпрецизније податке ВАР судијама у реалном времену, баш као што има уграђену и полуаутоматску офсајд функцију. Циљ је смањити вријеме чекања и потакнути брже доношење одлука код судија, захваљујући стотинама чипова који се у њој налазе.

"Увјерени смо да ће Адидас Fussball Liebe означити наш нови корак ка изврсности. Посвећени смо томе да осигурамо да сваки аспект одржава највише стандарде квалитета и перформанси", рекао је технички шеф УЕФА-е Звонимир Бобан на представљању.

Дизајн лопте са црним крилима и зелено-наранџастим бојама представља кретање играча по терену. На лопти ће бити заставе свих учесника Европског првенства.

"Када смо дизајнирали ову службену лопту, били смо инспирисани енергијом и разноликошћу турнира, као и европском љубављу према фудбалу", рекао је шеф Адидасове производње и дизајна Сам Хандy, пише Кликс.

Лопта за Европско првенство направљена је од рециклираног полиестера и боје на бази воде уз кориштење биолошких материјала као што су шећерна трска, кукурузна влакна и дрвена пулпа, што је чини најодрживијом лоптом која је икада направљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана