“Гласов” водич кроз европска фудбалска првенства - Шведска 1992: “Плави” избачени са такмичења

Милан Зубовић
Foto: Архива

Европско првенство у Шведској остало је запамћено по највећој неправди у историји фудбала јер је репрезентација Југославије враћена са такмичења на које је већ допутовала.

Челници УЕФА дисквалификовали су “плаву” чету коју је замијенила Данска и као тотални аутсајдер стигла до трофеја. Било је ово прво првенство након што је престао да постоји Источни блок, односно распао се СССР, као и СФРЈ. 

Шведска је добила домаћинство испред Шпаније која је те године била домаћин Љетних олимпијских игара. Добијање организације значило је да ће Швеђани дебитовати на ЕП баш као и Шкотска која се први пут пробила кроз квалификације. 

СССР, који је изборио наступ кроз квалификације, наступио је под именом Заједница независних држава у којем није било играча из Летоније, Литваније и Естоније док је у екипи био Кахабер Цхададзе иако Грузија у то вријеме није била члан ЗНД-а. 

Квалификације су одржане током 1990. и 1991. године и у њима су се нашле 34 репрезентације, а по први пут су играли Сан Марино и Фарска острва. Источна и Западна Њемачка биле су жријебане у исту групу, али су се Источни Нијемци повукли јер је дошло до уједињења двије државе 3. октобра 1990. године. 

Послије врло добрих партија на Свјетском првенству 1990. у Италији гдје су на крају били пети “плави” су са много оптимизма започели квалификације у групи са Данском, Сјеверном Ирском, Аустријом и Фарским острвима. Прво је побијеђена Сјеверна Ирска у гостима са 2:0, головима Дарка Панчева и Роберта Просинечког да би потом надиграна Аустрија са 4:1 у Београду (Панчев 32, 52, 85, Срећко Катанец 43 - Огрис 15). Гостујући тријумф над Данцима од 2:0 (Баждаревић 77, Јарни 84) отворио је врата ка првом мјесту, а потом је поново пала Сјеверна Ирска резултатом 4:1 (Бинић 35, Панчев 47, 60, 62 - Хил 44). Домаћи пораз од Данаца 1. маја 1991. са 1:2 (Панчев 50 - Кристенсен 31, 63) забринуо је навијаче, али су 15 дана касније надиграни Фарани са 7:0 (Најдоски 21, Просинечки 24, Панчев 51, 72, Вулић 65, Бобан 68, Шукер 85). Потом су Фарани надиграни у гостима са 2:0 (Југовић 13, Савићевић 80), а овјера првог мјеста била је на бечком “Пратеру” 2:0 (Лукић 18, Савићевић 38). Са десет голова нападач Црвене звезде Дарко Панчев био је најбољи стријелац квалификација, а иза њега са девет остао је Жан-Пјер Папен и Марко ван Бастен са осам. 

На мечу са Фарским острвима у Београду у екипи више није било Хрвата Роберта Јарнија, Звонимира Бобана, Просинечког, Томислава Ивковића, Зорана Вулића, Давора Шукера, Дражена Ладића, док су до краја квалификација играли Словенци Дарко Миланич и Џони Новак који су тада били чланови Партизана. 

Посљедњу утакмица “крња” Југославија одиграла је 25. марта 1992. године у Амстердаму против Холандије, а у саставу су још били Фахрудин Омеровић, Фарук Хаџибегић, Мехмед Баждаревић, Мехо Кодро, уз Словенце Новака и Миланича.

Репрезентација је отпутовала у Шведску да би Вијеће сигурности Уједињених нација 30. маја 1992. године санксионисало Југославију резолуцијом 757 због избијања рата. 

ФИФА ју је дан касније суспендовала из свих такмичења што је значило да не може учествовати на ЕП, а све то десило се десет дана прије почетка такмичења гдје су 11. јуна требало да играју са Енглском док су у групи још били Шведска и Француска. Другопласирана екипа из групе Данска накнадно је позвана да заузме упражњено мјесто. 

Утакмице су игране на четири стадиона и то у Гетеборгу (“Улеви”, 44.000), Малмеу (“Малме”, 30.000), Стокхолму (“Расунда”, 40.000) и Норчепингу (“Идротспаркен”, 23.000). На 15 утакмица на трибинама је било укупно 430.111 гледалаца односно 28.674 у просјеку па је ово првенство било упола мање посјећно од преходног. 

Маскота првенства био је зец који је много наликовао Бернију од прије четири године.

Састав

Југославија је требало да наступи у сљедећем саставу: Драгоје Лековић, Вујадин Станојковић, Слободан Дубајић, Славиша Јокановић, Илија Најдоски, Бранко Брновић, Владимир Југовић, Дејан Савићевић, Предраг Мијатовић, Драган Стојковић, Синиша Михајловић, Фахрудин Омеровић, Будимир Вујачић, Дејан Петковић, Гордан Петрић, Дарко Миланич, Џони Новак, Слободан Крчмаревић, Драган Јаковљевић и Душко Радиновић. Селектор је био Иван Чабриновић умјесто Ивице Осима који је поднио оставку 23. марта 1992. године након утакмице са Холандијом у Амстердаму.

Признање за најбољег стријелца и играча: Четворка подијелила награду

Титулу најбољег стријелца подијелила су четворица фудбалера која су постигли по три гола. Данац Хенрик Ларсен, Нијемац Карл-Хајнц Ридле, Холанђанин Денис Бергкамп и Швеђанин Томас Бролин. Ларсен је један гол дао Французима, а два Холанђанима. 

Ридле је тресао мреже Шкота и два пута Швеђана. Бергкамп је био стријелац против Шкота, Нијемаца и Данаца док је Бролин погодио против Данаца, Енглеза и Нијемаца из пенала. Ларсен је тада био члан италијанске Пизе и за државну екипу одиграо је 39 утакмица те дао пет голова. 

Ридле је наступао за Лацио, а дрес “панцера” носио је 42 пута уз 16 погодака. Бергкамп је био члан Ајакса док је за “лале” дао 37 голова на 79 мечева. Бролин је играо за Парму и постигао је 27 погодака у 47 наступа за скандинавски тим. Признање за најбољег играча добио је легендарни голман Данске Петер Шмајхел. 

Повратак Француза

Први пут Француска се квалификовала на Евро, а да при томе није била домаћин. На овом ЕП нису наступиле Чешка (Чехословачка), Италија, Шпанија и Португалија које су након тога наступиле на свим првенствима. 

“Етруско унико” по други пут

Компанија “Адидас” није мијењала изглед лопте за ово првенство на којем је играно са моделом “етруско унико” који је презентован двије године раније на Свјетском првенству у Италији. 

Фарска острва шокирала Аустријанце

ЛАНСКРОНА - Први меч квалификација Фарска острва одиграла су 12. септембра 1990. у Шведској јер им стадиони нису били по УЕФА прописима. Домаћи тим којег су чинили играчи аматери шокирали су Аустрију (1:0) голом Торкила Нилсена у 61. минуту. То је био једно од највећих изненађења у историји фудбала. Фарани су 1988. примљени у ФИФА, а у УЕФА 1900.

Данци приредили велико изненађење: Са одмора до трофеја

Фудбалери Данске вратили су се са одмора и без припрема отишли у Шведску гдје су стигли до трофеја мада су веома лоше кренули. Прво су ремизирали без голова са Енглеском, затим су поражени од домаћина са 0:1 (Бролин 58), да би побједом против Француске од 2:1 (Ларсен 8, Елструп 78 - Папен 60), заузели друго мјесто са три бода иза Швеђани који су имали пет. 

Побједом против Шкотске са 1:0 (Бергкамп 75) актуелни шампиони Европе Холанђани кренули су у одбрану титуле док су актуелни прваци свијета Нијемци ремизирали са ЗНД-ом 1:1 (Добољвољски 64п - Хеслер 90). 

Затим су Нијемци били бољи од Шкота са 2:0 (Ридле 29, Ефенберг 47), а финалисти ЕП из 1988. Холандија и ЗНД играли без голова. Љути ривали “лале” и “панцери” одлучивали су о првом мјесту и поново су Холанђани били бољи као и четири године раније. 

Овај пут са 3:1 (Рајкард 4, Вичге 15, Бергкамп 72 - Клинсман 53). Шкотска је славила против ЗНД-а са 3:0 (Мекстеј 7, Меклер 16, Мекалистер 84п). Полуфинале је донијело окршај Швеђана и Нијемаца из којег је “елф” изашао као побједник 3:2 (Хеслер 11, Ридле 59, 88 - Борлин 64п, К. Андерсон 89). 

Прво велико изненађење приредили су Данци слављем над Холанђанима и то након пенала. Послије 120 минута било је 2:2 (Бергкамп 23, Рајкард 86 - Ларсен 5, 33) док је Марко ван Бастен једини био непрецизан у серији пенала. 

Финале прича за себе у којем је тотални аутсајдер Данска са 2:0 надиграла свјетског шампиона. Голове су постигли Џон Јенсен у 18 и Ким Вилфорт у 78 минуту за први велики успјех на међународној сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана