Фарук Хаџибегић за "Глас" анализирао ЕП: Слиједи смјена генерација

Дарко Драгичевић
Фарук Хаџибегић за "Глас" анализирао ЕП: Слиједи смјена генерација

ПАРИЗ - Шпанија је заслужено славила на Европском првенству у Њемачкој, а након њега неминовно слиједи смјена генерација, сматра прослављени фудбалер и бивши селектор БиХ, те репрезентативац Југославије Фарук Хаџибегић.

Шпанци су до рекордне, четврте титуле дошли након што су имали максималан учинак од седам побједа. Титула не може да буде чистија ако се зна да су на путу до ње побиједили такве ривале као што су Италија, Хрватска, Француска, Њемачка и на крају Енглеска, уз тријумфе над Албанијом и Грузијом.

- Шпанија је заслужила трофеј. Од старта су знали шта желе, најљепше су играли и на крају дјелује да су имали ту побједничку атмосферу у и око тима. Млади играчи којима је селектор дао шансу су је у потпуности искористили. Ипак, треба искрено рећи да су то, иако млади, веома значајни играчи у својим тимовима, и Дани Олмо, Ламин Јамал и Нико Вилијамс. На старту су убједљиво савладали Хрватску, стекли самопоуздање и на крају дошли до титуле - истакао је Хаџибегић за “Глас Српске”.

Енглеска ни након 58 година није успјела да трофеј “врати кући”.

- Енглеска је, по мени, показала карактер. Сигурно да није лако кад се изгуби, али они су репрезентација која се у готово сваком мечу вратила из  минуса. Изашли су с циљем да побиједе и тако су се понашали. Играли су дисциплиновано, чекали своје шансе и на крају дошли до финала, гдје је Шпанија ипак била  боља. Мени је жао што Холандија није у финалу. Они су управо против Енглеске одустали од своје игре и покушали да играју на резултат, што их је скупо коштало - поручио је бивши селектор БиХ.

Европско првенство је, по Хаџибегићу, оправдало очекивања, а чињеница је да ниједан играч није успио да се посебно истакне.

- Првенство је обиљежила тимска игра. Звијезде нису могле да искоче јер се до успјеха долазило управо кроз тим. Због тога немамо оних јунака шампионата као раније, али је првенство било веома добро. Показало се да више нема аутсајдера, тако да су репрезентације попут Грузије била право освјежење, и да је квалитет фудбала у успону. Мислим да је ово такмичење почетак велике смјене генерација и да ће након њега Кристијано Роналдо, Лука Модрић и још многи отићи са велике сцене. Неки су, попут Тонија Кроса, то већ урадили и сад ће на сцену ступити ти млади играчи који имају шта да покажу. Неки су већ, попут Јамала, Гулера, заблистали, али има ту још квалитета који ће бити све бољи -додао је бивши репрезентативац Југославије.

Грузија и Турска су биле права освјежења шампионата, док је, ако се гледа састав, највише разочарала Француска.

- Искрено, нема превеликих разочарења. Можда је то Француска кад се погледа састав. Али други су једноставно били бољи. Ево, селектор Дидије Дешан има уговор и даље и сад се не пише превише о смјени селектора, већ о смјени генерација и како унаприједити игру. Само се код нас нешто одмах мора мијењати након пораза. Разлика између селекција на првенству је била мала, тако да више ником не можете дати епитет аутсајдера - истакао је овај тренер.

Од репрезентација из бивше Југославије најбољи резултат је  направила Словенија.

- Словенија је пријатно изненађење. Сјајно укомпонован тим, веома дисциплинован и одлично вођен, заслужили су да прођу још једну рунду. Очекивао сам више од Србије и Хрватске, али треба рећи да су други у овом моменту били бољи. Нису ме разочарали партијама, али дефинитивно треба да пронађу узроке ових резултата и унаприједе своју игру - рекао је на крају Хаџибегић.

Потребан систем

Да би земље Балкана направиле искорак, потребно је да направе систем какав су нек ад имале.

- Треба нам систем какав су некад правили Миљан Миљанић, Ивица Осим. Да се зна шта се жели и како се то остварује, да се не реагује исхитрено након једног или два пораза, већ да се реално сагледају снага и могућности. Најбољи примјер је Шпанија која је свог селектора спремала 10 година за ово и сад имају тим  за будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана