ЕУРО 2024 Група Ф: Португалија пуна звијезда

Глас Српске
ЕУРО 2024 Група Ф: Португалија пуна звијезда

Шампион Европе из 2016. године не би требало да има већих проблема у групи Ф и са првог мјеста дочека осмину финала.

Са максималним учинком од свих десет побједа Португалија је била прва у квалификационој групи испред Словачке, Луксембурга, Исланда, БиХ и Лихтенштајна.

Поред Португалаца поразе у квалификацијама нису забиљежили Француска, Енглеска, Белгија, Мађарска и Румунија, али су имале понеки реми. Стога се с правом може рећи да селекција са Пиринејског полуострва јуриша не само на прву позицију у групи, већ и на самом шампионату. На прошлом су стали у осмини финала, а сада су у ужој групи фаворита за освајање. На клупу је сјео Роберто Мартинез, који је са Белгијом правио сјајне резултате и зна како смирити его појединаца те уклопити све звијезде у једну цјелину. А Португалци имају много звијезда у саставу, почев од Кристијана Роналда, који је прије 20 година дебитовао на ЕП и још игра на врхунском нивоу, а ту су још Пепе, Диого Далот, Рубен Дијаш, Бруно Фернандеш, Бернардно Силва, Жоао Феликс, Рафаел Леао, Витиња, Диого Жота... То је само потврда да у Португалији постоји одличан систематски рад посљедњих година, односно од када су још на сцену ступили Луис Фиго, Мануел Руи Кошта, Витор Баија... Игра екипе дефинитивно ће зависити од психолошког момента, а може се очекивати  да буду на највишем нивоу.

Турској ће ово бити шести наступ на ЕП, а квалификације је завршила као прва у групи са Хрватском, Велсом, Јерменијом и Летонијом. И њу ће са клупе предводити италијански тренер Вићенцо Монтела, који иза себе има више од десет година стажа. “Аеропланино” је водио Катанију, Фјорентину, Сампдорију, Милан, Севиљу и Демирспор, док је 21. септембра прошле године преузео бригу о селекцији, умјесто Нијемца Штефана Кунца. Прво име националног тима дефинитивно је Хакан Чалханоглу, док су ту још Кан Ајхан, Кенан Јилдиз, Салих Озкан, Јуфус Јазики, Арда Гулер... Бориће се за друго мјесто то је сигурно и потајно надати да могу угрозити Португалију. Све осим пласмана у наредни круг сматрали би неуспјехом, тако да ће дати све од себе да то остваре. Имају довољно квалитета, искусног тренера и само је битно да психички буду добро спремни за такмичење.

Чешка ће Турској бити велики ривал за друго мјесто, мада су знали да направе велико изненађење, посебно у групној фази, али опет с друге стране знали су и тотално да подбаце. Чеси ће као 20 година раније бити у групи са Португалијом, а квалификације су завршили на другом мјесту иза Албаније, са којом су имали исти број бодова. Иза њих су остали Пољаци, Молдавци и Фарани. Као Чехословачка били су шампиони 1976, а од 1996. редован су ученик СП. Управо те године стигли су до финала, док су на посљедњем такмичењу стали у четвртфиналу. На клупи је Иван Хашек, који је играо на СП 1990. за Чехословачку, а екипу је преузео почетком јануара ове године од Радослава Шилхавија. На располагању има неколико сјајних појединаца попут Владимира Цоуфала, Патрика Шика, Томаса Соучека, Антонина Барака... Проблем Чеха је сличан као и код Словака, а то је несклад играча. С једне стране су они који играју у иностранству, док су с друге они који играју у домаћем првенству па постоји становита разлика у њиховом квалитету. Ако је успију премостити, проћи ће у наредну рунду.

Посљедња екипа која је изборила наступ на Евру је уједно и дебитант. Грузија је направила подвиг у квалификацијама, када је била четврта у групи А, иза Шпаније, Шкотске и Норвешке, а испред Кипра. Ипак, захваљујући добрим играма у Лиги нација, изборила је бараж за ЕП, гдје је прво са 2:0 била боља од Луксембурга, а онда пред својим навијачима након пенала елиминисала Грчку (4:2), јер голова није било у 120 минута игре. Екипу води Француз Вили Сањол, а прва звијезда је члан Наполија Хвича Кваратсхелија, а ту су још Ђорђи Лорија, Гурам Кашија, Соломон Квиркелија, Зурико Давиташвили... Екипа није квалитетна као поједини тимови и њена предност може да буде растерећеност. Сам пласман за Грузију је велики успјех и ако буду играли за своју душу, некоме ће помрсити рачуне.

Распоред

18. јун Турска - Грузија (18)

18. јун Португалија - Чешка (21)

22. јун Грузија - Чешка (15)

22. јун Турска - Португалија (18)

26. јун Грузија - Португалија (21)

26. јун Чешка - Турска (21)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана