ЕУРО 2024 Група Д: “Триколори” жељни нове титуле

Глас Српске
ЕУРО 2024 Група Д: “Триколори” жељни нове титуле

Већ на први поглед је јасно да ће у групи Д битку за прво мјесто водити Холандија и Француска, док ће се Пољаци и Аустријанци борити за треће мјесто и надати да ће бити међу четири најбоља трећепласирана тима који ће изборити осмину финала.

Репрезентативни фудбал Холандије је у великој кризи. На ЕП 2008. играли су четвртфинале, 2012. стали су у групи, 2016. се нису ни квалификовали, док су на прошлом стали у осмини финала. Мало је то за шампиона Европе из 1988, а нису бриљирали ни на посљедњем СП, када су стали у четвртфиналу, док 2018. нису прошли квалификације. Славни Роналд Куман као селектор има врло тежак задатак да екипу врати на стазе старе славе, али тим који има на располагању једноставно није тај. Нема тог квалитета као некада, када је он играо, мада се тамошња јавност нада да ће Матајс де Лихт, Вирџил ван Дајк, Стефан де Вриј, Жоржињо Вајналдум, Мемфис Депај и Дејли Блинд далеко догурати. “Лале” су биле друге у квалификационој групи иза Француске, а испред Грчке, Републике Ирске и Гибралтара.

Французи стижу на ЕП као вицешампиони свијета и главни фаворити за освајање титуле. “Триколори” су до сада два пута били шампиони Старог континента 1984. и 2000. године, што је за њих јако давно па желе да то понове. Њихов селектор Дидије Дешамп био је члан тима који је 1998. био шампион свијета, а двије године касније и Европе, док је као селектор освојио Мундијал 2018. године. Проблеме му ствара повреда Килијна Мбапеа пред почетак такмичења, али се може очекивати да буде спреман и поведе саиграче ка високом пласману, а зашто не рећи и ка титули. Екипа је изузетно квалитетна, искусна и такмичарски настројена. Требало би да буду први у групи.

Аустрији је ово четврти наступ на ЕП, на којем су дебитовали 2008. године, када су били домаћини. Квалификације су завршили на другом мјесту иза Белгије, а испред Шведске, Азербејџана и Естоније. Два пута нису прошли групу, док су на посљедњем ЕП стали у осмини финала. Сматра се да су најслабија екипа ове групе, мада би искусни лисац Ралф Рангник могао да приреди неко изненађење. Ведете тима су Марко Арнаутовић, Михаел Грегориш, Кристоф Баумгартнер, Марсел Забицер... који имају довољно искуства да поведу екипу према трећем мјесту или да некоме загорчају живот.

Пољска је једна од три екипе које су посљедње избориле мјесто на ЕП. Пољаци су били трећи у квалификационој групи иза Албаније и Чешке, а испред Молдавије и Фарских острва. То им је донијело наступ у баражу, гдје су прво побиједили Естонију, а потом били бољи од Велса након извођења пенала. Наступили су на посљедња три ЕП, два пута су запели у групи, док су 2016. стигли до четвртфинала. Без обзира на лошије одигране квалификације, пољски фудбал је у узлету, а узданице екипе су Роберт Левандовски, Војчех Шчешњи, Јан Беднарек, Пјотр Зјелински, Камил Гросицки... они би могли да поведу остатак екипе ка другом кругу, а сусрет са Аустријом могао би да буде пресудан.

Распоред

16. јун Пољска - Холандија (15)

17. јун Аустрија - Француска (21)

21. јун Пољска - Аустрија (18)

21. јун Холандија - Француска (21)

25. јун Холандија - Аустрија (18)

25. јун Француска - Пољска (18)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана