ЕУРО 2024 Група Ц: “Орлови” спремни за лет

Глас Српске
ЕУРО 2024 Група Ц: “Орлови” спремни за лет

Србија ће први пут наступити под тим именом на Европском првенству и сада је прекинула пост, који је трајао 24 године.

Те 2000. Драган Стојковић био је капитен СР Југославије, док је сада као селектор репрезентацију коначно довео до ЕП, што многима прије њега није пошло за руком.

Занимљиво је да у садашњем саставу има играча који су се родили након те 2000. године, а то су Страхиња Павловић (2001), Иван Илић (2001) и Лазар Самарџић (2002), док је Душан Влаховић имао само неколико мјесеци, јер је рођен јануара 2000. године. “Орлови” су били други у групи иза Мађарске, од које су поражени оба пута са по 1:2, док су били испред Црне Горе, коју су добили са 2:0 и 3:1, исто као и Литванију 2:0, 3:1. Са Бугарском су оба пута ремизирали 1:1, 2:2. Србија дефинитивно има квалитет и када игра у свом ритму, у стању да је било којем противнику да да неколико голова. Проблем настаје када дође до психолошког пада и онда је у стању да прими неколико голова од било кога. То се јасно показало на Мундијалу у Катару прије двије године, када су неславно завршили такмичење у групи. Појединци имају искуства, ту су и младе наде па би требало да прођу групу која није нимало лака ни наивна.

Словенија и Данска биле су у истој квалификационој групи и са истим бројем бодова (22) завршиле такмичење. Словенци су били други, јер су били слабији у међусобном скору. Биће им ово други наступ након што су дебитовали 2000. године, када су такође били у групи са Србијом, односно СР Југославијом. Била је то прва утакмица у групи у којој је виђен спектакуларан меч, који је завршен ремијем (3:3), иако су Словенци водили са 3:0 и имали играча више, јер је Синиша Михајловић добио црвени картон због пљувања Златка Заховича. Један од најуспјешнијих словеначких тренера поново је на клупи, а ријеч је о Матјажу Кеку, који је на тој позицији од 2018. године. Прво име тима дефинитивно је голман Јан Облак, док су ту још Јосип Иличић, Петар Стојановић, Јасмин Куртић, Бењамин Вербич... Врло су незгодна репрезентација која зна да искористи мане противника и дође до побједе. Очекују да прођу групу, мада ће то бити веома тешко, јер су можда и аутсајдери међу преостале три репрезентације. Биће нагазна мина свим осталим тимовима у групи и ко против њих изгуби бодове смањиће шансе за пролазак даље.

Данцима ће ово бити десети наступ на ЕП, али ниједан није био као онај 1992. године када су играчи са одмора отишли на ЕП у Шведску и стигли до титуле. Данци су тада замијенили Југославију, којој је било забрањено да игра и враћена је са такмичења, а они покупили славу. Били су први испред Словеније у квалификационој групи у којој су још били трећа Финска, четврти Казахстан, пета Сјеверна Ирска и шести Сан Марино. Бране полуфинале са прошлог ЕП мада на СП нису прошли групу, а све то под вођством Каспера Хјулманда. Каспер Шамјхел, Симон Кјер, Кристијан Ериксен, Томас Дилејни, Каспер Долберг, Јусуф Поулсен... дефинитивно знају како се игра на великим турнирима и биће озбиљан кандидат за прво мјесто.

Енглеска је актуелни вицешампион Европе и тек трећи домаћин ЕП који је поражен у финалу. О квалитету “гордог Албиона” не треба трошити ријечи и дефинитивно је фаворит за прво мјесто у групи. У стању је да сваком противнику постигне неколико голова, мада је Хари Кејн усамљен у нападу и нема праву подршку осталих саиграча када је у питању постизање голова. Екипа нема лоше покривене позиције у саставу и селектор Гарет Саутгејт је углавном на слатким мукама кога да изабере међу стартних 11. Највећа невоља екипе је психолошко оптерећење домаће јавности и его појединих звијезда које се тешко уклапају у колектив. Уколико не прођу групу, била би то катастрофа.

Распоред

16. јун Словенија - Данска (18)

16. јун Србија - Енглеска (21)

20. јун Словенија - Србија (15)

20. јун Данска - Енглеска (18)

25. јун Енглеска - Словенија (21)

25. јун Данска - Србија (21)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана