ЕУРО 2024 Група Б: Шампион у групи смрти

Глас Српске
ЕУРО 2024 Група Б: Шампион у групи смрти

Јуриш на четврту титулу шампиона Европе (1964, 2008, 2012) Шпанија почиње у групи Б, која ће бити група смрти јер су у њој још актуелни шампион Европе Италија и трећепласирана екипа са посљедњег СП Хрватска, док је Албанија тотални аутсајдер.

Шпанци су били први у квалификационој групи испред Шкотске и ово им је осми везани наступ на ЕП, а 12. укупно. Екипа је мало лутала послије смјене најтрофејније генерације у историји, а пред крај 2022. на кормило је доведен Луис де ла Фуенте који није звучно име у европском фудбалу, али је посљедњих десетак година изузетно добро водио млађе селекције Шпаније па је добио повјерење Савеза да води бригу о сениорима, међу којима је доста његових ученика. Дани Карвахал, Родри, Алваро Мората, Феран Торес... само су нека од имена која желе на европски врх. Пролазак у осмину финала не би требало да дође под знак питања.

Хрвати долазе на ЕП након не превише успјешних квалификација у којима су били други, иза Турске, а испред Велса, Јерменије и Летоније. Треће мјесто са прошлог СП у Катару представља им баласт на леђима јер сви очекују да бар понове тај успјех. Ипак, проћи међу четири најбоље екипе у Европи је изузетно тешко и представља велики подвиг. Селектора Златка Далића нису мијењали од 2017. године и донио им је сребро на СП у Русији мада се нису прославили на посљедњем ЕП, када су стигли до осмине финала. Искуство је на њиховој страни јер носиоци игре дуго времена играју заједно, мада су већ доста истрошени и питање је колико их млађи могу надомјестити. Јошко Гвардиол, Ловро Мајер, Лука Модрић, Матео Ковачић, Марцело Брозовић и Домагој Вида су ти које ће предводити екипу. Пролазак даље не би требало да буде под знаком питања, а сваки бод у групи биће пресудан.

Италија је под посебним притиском јер брани титулу, а као шампион свијета из 2006. године лоше се провела на Мундијалу 2010. године. Лучано Спалети прошле године наслиједио је Роберта Манћинија и као други у групи завршио квалификације, иза Енглеске, а испред Украјине, Сјеверне Македоније и Малте. Квалитет екипе, искуство играча као и знање како се освајају титуле могу далеко да их одведу. Ипак, све то ако буде довољно енергије у њиховој игри и ако психолошки моменат буде на високом нивоу. Ђанлуиђи Донарума, Жоргињо, Матео Дармиан, Федерико Кјеза, Николо Барела... обећавају да могу проћи групу, а даље све зависи од много ствари.

Албанија је тотални аутсајдер у групи иако је била прва у квалификацијама, испред Чешке, Пољске, Молдавије и Фарских острва, а ово ће јој бити други наступ након 2016. године. Са клупе је предводи некадашњи бразилски лијеви бек Силвињо који је играо за Арсенал, Селту, Барселону и Манчестер сити. Етерит Бериша, Берат Ђимсити, Армандо Броја, Кристјан Аслани... прве су звијезде екипе која ће много славити уколико дође бар до бода. Пролазак у другу фазу чини се као немогућа мисија.

Распоред

15. јун Шпанија - Хрватска (18)

15. јун Италија - Албанија (21)

19. јун Хрватска - Албанија (15)

20. јун Шпанија - Италија (21)

24. јун Албанија - Шпанија (21)

24. јун Хрватска - Италија (21)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана