ЕУРО 2024. Група А: Нијемци сањају о старој слави

Глас Српске
ЕУРО 2024. Група А: Нијемци сањају о старој слави

Њемачка ће по други пут бити домаћин Европског првенства (не рачунајући сулуди експеримент предсједника УЕФА Мишела Платинија од прије четири (три) године), након што је као Западна Њемачка 1988. угостила најбоље селекције Старог континента.

“Панцери” ће пред својом публиком покушати да дођу до четврте титуле чиме би иза себе оставили Шпанију, која има исти број титула, а жријеб их је смјестио у групу А са Шкотском, Мађарском и Швајцарском. Титуле су освајали 1972, 1980. и 1996. године, што је за њих предуг пост. Посљедњих година Нијемци дефинитивно нису велесила као што су некад били јер их је коштала глобализација фудбала па њихови таленти не налазе пут до најбољих тимова. На два посљедња свјетска првенства нису прошли групу и то им је најгори резултат у историји, док су на ЕП 2008. били други, играли полуфинала 2012. и 2016, а на посљедњем испали у осмини финала. Са младим селектором Јулијаном Нагелсманом покушаће да дођу до трофеја. Екипа није на том нивоу, али не треба занемарити њемачку упорност јер искуство већ имају. Много тога зависиће од младог, али већ доказаног Флоријана Вирца који има феноменалну сезону иза себе.

Шкотима ће ово бити трећи наступ на ЕП, након 1992. и 1996. године. Били су други у квалификационој групи, иза Шпаније, а сам наступ представља велики успјех за њих. Прва имена су Ендрју Робертсон, Кијеран Тирни и Скот Мекоминеј. Недостатак квалитета надокнадиће великом борбом и некоме ће загорчати живот у групи. Очекују пролазак у осмину финала, што би био успјех.

Мађарски фудбал је у експанзији посљедњих година, када су почела велика улагања у овај спорт којим су се некада поносили. Ово им је треће учешће заредом до којег су дошли као побједници групе Г, гдје су још биле Србија, Црна Гора, Литванија и Бугарска. Води их Италијан Марко Роси, а истичу се Доминик Собослаи, Милош Керкез, Атила Салаи... Нису нешто посебно оптерећени резултатом, али ће тражити своју шансу за пролазак даље. Требало би да се боре за треће мјесто, док би могли да изненаде другом позицијом.

Пети пут заредом Швајцарци ће играти на ЕП, а пласманом у четвртфинале на прошлом Евру остварили су свој највећи успјех. Као други из групе И стигли су у Њемачку иза Румуније, а испред Израела, Бјелорусије, такозваног Косова и Андоре. Води их Мурат Јакин, а прва имена су Јан Зомер, Нико Елведи, Мануел Аканђи, Ремо Фројлер, Гранит Џака, Рикардо Родригез... Искуства имају, квалитета такође па пласман међу 16 најбољих екипа не би требало да буде проблем. Велике су шансе да се боре и за прво мјесто у групи.

Распоред

14. јун Њемачка - Шкотска (21)

15. јун Мађарска - Швајцарска (15)

19. јун Њемачка - Мађарска (18)

19. јун Шкотска - Швајцарска (21)

23. јун Швајцарска - Њемачка (21)

23. јун Шкотска - Мађарска (21)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана