Да ли је Фудбалски савез Србије направио прву "грешку у корацима" у Њемачкој?!

Дејан Кондић
Да ли је Фудбалски савез Србије направио прву "грешку у корацима" у Њемачкој?!

АУГЗБУРГ - Фудбалска репрезентација Србије имала је сјајан дочек по доласку пред хотел "Максимилијанс", који је смјештен у самом центру Аугзбурга. Дочекали су их и навијачи са заставама и дресовима. Због њих отказан је и први тренинг?!

У хотелу ће, за разлику од Катара, боравити само фудбалери и стручни штаб на челу са селектором Драганом Стојковићем, као и предсједник Драган Џајић, генерални секретар Јован Шурбатовић и директор спортског сектора Мирослав Тањга.

Оно што упада у очи јесте то да су, за разлику од већине селекција које су изоловане од очију, али и додира са навијачима, "орлови" практично на "изволите" не само фановима, већ и онима који су ту да провоцирају. Албанци који живе у Аугзбургу су долазак репрезентације Србије у тај град поводом Евра искористили за провокације. Они су дошли аутомобилима испред хотела у ком су смјештени српски фудбалери, пуштали су албанске пјесме веома гласно и показивали двоглавог орла како би испровоцирали српске навијаче. Срећом све је прошло без озбиљнијих инцидената. О оваквим стварима се морало водити рачуна и екипу изоловати ван градске, односно шеталишне зоне. Када је Црвена звезда ишла у Бари по трофеј шампиона Европе 1991. године, тим Љупка Петровића био је смјештен у замку Монополи, неких педесетак километара од града у којем је дотакао звијезде. Екипа је имала потребан мир и максимално је била концентрисана на своје обавезе. Прије 33 године то је дало резултат, иако је било играча и за и против тог карантина, али циљ је оправдао средство. Нико не каже да је то кључно, али озбиљне селекције знају да ситнице праве разлику. Репрезентација Хрватске смјештена је у градићу Нојрупин, који се налази на обали језера Рупинер. Хрвати су уграбили камп испред бројних других репрезентација. Нојрупин је с разлогом био један од најтраженијих кампова у каталогу УЕФА. Селектор Хрватске Златко Далић презадовољан је кампом.

- Камп нуди оно чему највише тежимо - одличне спортске услове, те мирно и лијепо окружење. Нећемо изгубити пуно времена на путовања и увјерен сам да је Нојрупин пун погодак - рекао је Далић.

Најбољи фудбалери Енглеске, првог ривала Србије на Европском првенству, смјештени су у Бланкенхајну, а откривени су посебни захтјеви играча. Луксузно одмаралиште смјештено је у зеленом крајолику у близини града Бланкенхајна који има само 7.000 становника. Енглезе је ова база коштала око 850.000 фунти јер су побиједили конкуренцију - Холандију и Аустрију.

Власник Матијас Графе отворено је говорио о посебним захтјевима фудбалера "Гордог Албиона".

- Већина питања односила се на климатизацију соба вјероватно након искуства у Катару. Морали смо накнадно да опремимо једну собу. Такође, побринули смо се да свака соба путем сателита има енглеске ТВ канале. Замрачили смо сва стакла и прозоре како нико из таблоида не би могао да фотографише фудбалере - открио је Графе.

Собе српских фудбалера немају тако нешто, иако практично гледају на шеталишну зону у Аугзбургу. Мале-велике ствари праве разлику, али надамо се да ће се "орлови" издићи изнад ситуације и да ће на терену бити мудрији од челника савеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана