Ћао Италија, "азурима" скинута круна

Милан Зубовић
Foto: X.com

БЕРЛИН - Европа ће добити новог шампиона. Актуелни првак Италија елиминисан је већ у осмини финала од Швајцарске која је у потпуности надиграла "азуре" и славила резултатом 2:0.

"Часовничари" су били боља екипа током свих 90 минута првог сусрета осмине финала и тако прошли међу осам најбољих тимова Старог континента чиме су поновили успјех са претходног такмичења.

Уједно, на неки начин осветили су се Италији за пораз у групној фази прошлог ЕП. Сада их чека бољи из дуела Енглеска - Словачка који је на распореду сутра од 18 сати. Елиминацијом Италије, Шпанија је остала једина рерпезентација која је одбранила титулу шампиона Европе што се десило 2012. године. 

Првих 20 минута протекло је у испитивању снага без изгледнијих прилика на обје стране иако је ритам утакмице био доста висок. 

Прву праву прилику на утакмици имали су Швајцарци у 24. минуту. Брил Емболо искористио је тренутак непажње Матеа Дармијана и примио лопту у противничком шеснаестерцу, одлично пуцао, али је Ђанлуиђи Донарума био на врхунском нивоу и одбранио његов покушај.

Само два минута касније Италији су узвратили соло продором Федерика Кјезе који се нашао у изгледној позицији у шеснаестерцу да би лопту након његово шута блокирао Мануел Аканџи испред свог голмана Јана Зомера. 

У 32. минуту Рикардо Родригез покушао је са неких двадесетак метара, али је лопта отишла преко пречке. Швајцарци су били опаснији током првог полувремена и угалвном се играло на италијанском половини терена да би онда у 37. минуту забљеснули Рубен Варгас и Ремо Фројлер.

Са ивице шеснаестерца Варгас је сјајно асистирао Фројлеру који је натрчао на лопту, каснио је Ђанлука Манћини, а Донарума био немоћан након шута. Био је то први гол Фројелра на овом ЕП на којме је до сада уписао двије асистенције. 

Велику прилику Швајцарци су имали у првом минуту судијске надокнаде када је Фабијан Ридер сјано покушао искоса из слободног ударца и лопта је ишла у гол уз саму стативу да би је Донарума крајњим напором избацио у корнер. 

Само 28 секунди у другом полувремену било је потребно Швајцарцима да дођу до другог гола.

Поново су комбиновали по лијевој страни, лопта је дошла до Варгаса, који је сјајним шутем са ћошка шеснаестерца матирао Донаруму који није имао шансе. Један безопасан центаршут Италијана у 52. минуту замало да донесе смањење резултата јер је Фабијан Шер неспретно реаговао на лопту и погодио стативу свог гола. 

Велику прилику у 74. минуту имали су Италијани када је Ђанлука Скамака погодио стативу. Швајцарци су очекивали да ће помоћни судија показати офсајд, али је заставица остала спуштена, а прилика отишла у неповрат. Стивен Зубер имао је добру прилику да повиси резултат у 83. минуту, али је нејог покушај искоса са лијеве стране одбранио Донарума. До краја није било прилика ни на једној страни и Италија је завршила свој наступ и предала европску круну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана