Балканска посла на Еуру: Србија пријавила Албанију и Хрватску, тзв. Косово Србију, Македонија Албанију

Б92
Foto: Танјуг/АП

МИНХЕН- Европска фудбалска федерација имала је пуне руке посла у само седам дана Еура с обзиром на број тужби које су им поднијели челници фудбалских савеза са Балкана.

И док свијет обилазе и лијепе сцене попут дружења бројних навијача различитих репрезентација као што је било пријатељско препуцавање навијача Србије и Словеније на улицама њемачких градова, много више пажње привлаче негативне ствари везане за њих.

Све је почело већ другог дана Еура када је Фудбалски савез Србије тужио Албанце због понашања њихових навијача током меча против Италије.

УЕФА је казнила Албанију са 37.375 еура због паљења пиротехнике, убацивања објеката на терен, улетања на терен и због приказивања провокативних порука које нису прикладне спортском догађају. У конкретном случају провокативна порука је била мапа "Велике Албаније".

Balkans in the Euro 2024 (first week):

reported (fined 37,375)
- reported (fined 14,500)
- reported (under investigation)
- reported (under investigation)
-reported (under investigation)
- reported (NEW)

— kos_data (@kos_data) June 20, 2024

Након тога на утакмици између Србије и Енглеске је на трибинама освануо транспарент на којем је застава територије Косова на којој је исписан слоган "Нема предаје".

Фудбалски савез такозване државе Косово је одмах упутио жалбу УЕФА-и која је казнила Фудбалски савез Србије са 14.500 евра.

Након тога одигран је сусрет између Хрватске и Албаније, а оба савеза су УЕФА пријавиле Србија, али и Сјеверна Македонија.

Наиме, Фудбалски савез Србије је пријавио Хрвате и Албанце јер су навијачи обје селекције током утакмице скандирали "Убиј Србина!", док су Македонци затражили казну за Албанце јер је њихов репрезентативац Мирлинд Даку након утакмице стао пред навијаче и на мегафон узвикивао: "Је**ш Македонце!".

И док УЕФА још увијек врши истрагу поводом те три пријаве због дешавања на сусрету Албаније и Хрватске, јуче јој је стигла још једна, и то с Косова.

Косовари су поново тужили Србију, овај пут због, како је наведено, "понављања понашања са националистичком и расистичком реториком навијача Србије на утакмици Групе Ц између Словеније и Србије, која је одржана у четвртак у Минхену", навели су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана