Звјездани успон поглавице са Истока

Дојче веле
Звјездани успон поглавице са Истока

Гојко Митић, легенда њемачке кинематографије, који се прославио улогом индијанског поглавице Винетуа, недавно је у Берлину прославио свој 70. рођендан. На истоку Европе он је био и остао "једини поглавица".

Екранизацијом романа "Синови Велике Медвједице" њемачке књижевнице Лислот Велскопф Ханрих услиједио је успон Гојка Митића ка глумачким звијездама њемачког филма.

Гојко Митић је био највећа звијезда тадашње Источне Њемачке. Његов први филм "Синови Велике Медвједице" 1965. године је само у Источној Њемачкој погледало 11 милиона људи.

Био је то, како данас каже Митић, пуни успјех:

- Када сам се вратио с премијере, још нисам ни кофере распаковао, а мене већ зове продуцент и каже: "Немој прихватати ништа више, ми снимамо следећи филм!".

Индијански филмови које је Гојко Митић снимао у Чехословачкој, Бугарској и на Кавказу под окриљем продуцената Источне Њемачке требали су конкурисати филмовима које су продуцентске куће Западне Њемачке снимале по романима Карла Маја.

За вријеме хладног рата, Митићева је улога била да покаже другачију слику историје америчко-индијанског сукоба од оне која се приказивала на Западу. Aли у најранијем дјетињству милија му је била "винчестерка" од лука и стријеле:

- Ја сам као клинац гледао филмове у Југославији које су нам у пакетима давали Aмериканци како бисмо гледали Џона Вејна. Када смо се играли, ја никада нисам волео да будем Индијанац, јер Индијанци су зли. Хоћу бити белац, добар каубој. Међутим, у току снимања приметим да је то другачије. Победник пише историју!

Митић је у Источној Њемачкој снимио 12 филмова у којима је глумио различите индијанске историјске личности. Падом Берлинског зида и уједињењем двије њемачке државе, потписао је уговор са западном продукцијском кућом у Бад Зегебергу, гдје је добио улогу Винетуа, измишљеног индијанског поглавице из романа Карла Маја.

Иако му је ова улога донијела још већу славу, радо се присјећа старијих времена.

- Човек може нешто хтети или не, али чињеница је да су дошла друга времена и човек мора да гледа према напред. Мене су носили као мало воде на длану. Сећам се једне премијере филма у Магдебургу. На улазу у град поставили су транспарент: "Поздрављамо нашег Гојка". Када сам ишао доле, свако ме питао: "Како ти можеш да живиш и радиш тамо на Истоку?" A ја им кажем: "Људи, да ви доживите оно што ја тамо доживљавам, не бисте ми постављали таква глупа питања." Мене су они тако добро прихватили да се ја никада до данас нисам осећао да сам ту странац - присјећа се Митић источноњемачких дана.

Гојко Митић је своју најзначајнију животну улогу - Винетуа - одиграо више од хиљаду пута. Митићеву импресивну глумачку биографију употпунило је 30 играних филмова, 25 телевизијских филмова и серија, значајне позоришне и филмске улоге попут Спартака, Риналда (серија снимана у Југославији), Робина Худа, Грка Зорбе.

Међутим, све те улоге које су му донијеле велику славу нису му одузеле једну од главних особина које осликавају Митићев карактер, а то је његова скромност:

- Сећам се када сам у Бад Зегебергу почео да играм Винетуа, то је било одмах после уједињења. Ја сам дошао као неко ко је снимао сличне филмове на Истоку, па су ме ангажовали. Сећам се прве године када ми је њихов менаџер рекао: "Ти не можеш са сваким причати, ти си велико име!". Годину дана касније, када је он видео да се нисам променио, да сам остао такав какав сам, рекао ми је: "Знаш шта, стварно је добро што си ти такав, буди такав!". У Србији ме знају исто, али не толико као у Немачкој. Aли и ја морам признати, ја сам то и избегавао. Ја одем, посетим брата и продужим за Грчку на одмор. Вратим се, само прошишам кроз Београд и то је све. Није ми било важно да се толико пише о мени.

Гојко Митић је и даље активан. Планова још има, али о њима не воли да говори унапријед док снимање не буде приведено крају. Љетос је прославио 70. рођендан, али јубиларног славља није било:

- За мене то није било важно! Не знам зашто људи толико славе рођендане. Све празнике које ја морам славити, не волим. Наваљивали су на мене, тражили ме... Ја сам отишао, нисам био ту, и провео сам те дане другачије - закључује "Винету с Истока".

Каријера

Гојко Митић као студент Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, и не слутећи да ће каскадерски посао који је требао допунити студентски џепарац бити увод у једну блиставу глумачку каријеру, шездесетих година статира у филмским коопродукцијама које се снимају по Србији.

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана