Звијезде великог срца

Драгана Келеч
Звијезде великог срца

Бројне свјетске звијезде издвајају милионе долара у хуманитарне сврхе и организују хуманитарне акције.

Међу њима има и оних који су показали да им није нимало тешко да изађу у сусрет онима којима је потребна помоћ или само лијепа ријеч. Отићи на чај са обожаваоцима или их повести на неки престижни догађај, одвести бескућнике кући на ручак и проводити сате у болницама, за њих није никакав проблем.

Хелен Мирен

Десетогодишњи Оливер Бартон из Велике Британије болује од рака кичме и коштане сржи, а љекари су недавно родитељима рекли да рак није изљечив и да му је остало тек неколико седмица живота. Попити чај с британском краљицом једна је од Оливерових великих жеља, а како то није било могуће извести, глумица Хелен Мирен одлучила је да му испуни жељу.

Хелен, наиме, тренутно на британском Вест Енду глуми краљицу Елизабету, а за ту је улогу у филму "Краљица" добила и "Оскара". Зато се маскирала у краљицу и малом Оливеру приредила прави краљевски третман.

По десетогодишњег дјечака, који има и Даунов синдром, послала је лимузину, а на крају представе позвала га је иза позорнице.

- Било ми је задовољство и част упознати тако храброг младића - рекла је Мирен.

Оливеров отац Џејмс испричао је да је славна глумица остала у свом лику током цијеле посјете.

- Оливер јој је повјеровао и то нам је било сасвим довољно. Сјела је у Оливерова колица, а њему је дала своју велику фотељу. Понудила му је чашу "коле", кекс и мале сендвиче. Прозвала га је витезом, а свима је рекла да га од сада морају звати "сер Оливер". Имао је сјајан дан - додао је његов отац.

Зек Галифијанакис

Глумац Зек Галифијанакис је прије неколико дана на премијеру "Мамурлука 3" као пратњу довео бившу бескућницу, пријатељицу Елизабет Мими Хејст.

Њој то није први пут да прати Зека на црвеним теписима Холивуда, али нико није знао ко је она.

Зек и симпатична бакица познају се готово 20 година. Упознали су се кад је глумац тек почињао каријеру. С годинама, како је Галифијанакис постао познатији, изгубили су контакт, али је прије двије године глумац сазнао да је Мими постала бескућница.

Потражио је и унајмио јој стан, и плаћа јој све трошкове живота. Повремено је одведе и на неку премијеру.

- Лијепо се обучем, а пријатељица ме нашминка. Забавно је, није нешто о чему сам сањала да ћу искусити. Послије ме лимузина одвезе кући - испричала је Мими.

Селена Гомез

Тинејџерка Хана Хванг, која болује од ријетког неизљечивог генетског поремећаја, остала је без ријечи када је прошле године у својој болничкој соби угледала омиљену пјевачицу.

Селена Гомез је посјетила у дјечијој болници у Лос Анђелесу, након што је контактирао водитељ Рајан Сикрест и рекао јој за њену обожаватељку.

Шокирана 13-годишња Хана својој учитељици Сари Ким рекла је да не може да говори јер се боји да ће плакати и изгледати као беба. Пјевачици је захвалила видео-поруком и наруквицом коју је направила за њу.

- Она је мој херој зато што је и глумица и пјевачица, и појављује се у ТВ емисијама и филмовима - рекла је Хана.

Селена је слику са овог сусрета окачила на "Твитеру".

- Хана је тако лијепа и она је једна од најневјероватнијих људи које сам срела. Волим те, Хана - написала је Селена испод фотографије.

Тејлор Свифт

Пјевачица Тејлор Свифт лани је проглашена за најхуманију јавну личност, а да заиста мисли на друге, показала је, између осталог, и лани на додјели америчких кантри награда.

Познато је да се популарна пјевачица не скида са "Фејсбука", а њено дописивање обрадовало је једног од корисника те друштвене мреже. Лијепа Тејлор позвала је 18-годишњег Кевина Мекгквајера, обољелог од рака, да је прати на додјелу награда.

Толику срећу млади Американац дугује сестри Викторији, која је дошла на идеју да споји свог брата са његовом омиљеном пјевачицом. Она је на "Фејсбуку" покренула страницу "Тејлор Свифт, поведи Кевина Мекквајера на матурску забаву", а окупила је више од девет хиљада људи.

- Јако ми је жао што нећу с тобом на матурско вече, можда неки други пут - написала је музичарка на овој друштвеној мрежи.

Када је Кевина послије неколико дана позвала на додјелу  награда, младић је без размишљања прихватио.

Расел Бренд

И комичар Расел Бренд је показао своју великодушну страну. Он је, враћајући се из студија, на путу до куће видио бескућника који је без мајице лежао на улици.

Кад је Расел прошао поред њега, бескућник га је замолио да му купи хамбургер. На то му је Бренд пружио руку и рекао да може да пође са њим да нешто поједе и окупа се.

Бренд је потом одвео бескућника у своју кућу на "здрав оброк".

Чарли Шин

Холивудски глумац Чарли Шин у разговору са једним полицајцем сазнао је да његова десетогодишња кћерка болује од рака. Шин је био дирнут болом тог човјека и одлучио је да  му помогне, сматрајући да ниједан родитељ не заслужује да проживи такву драму.

Глумац је исписао чек на 75.000 долара и пружио га полицајцу, уз жељу да му кћерка што прије оздрави.

Шин је цијели хонорар за улогу у филму "Scary Movie 5" поклонио разним добротворним организацијама, а обрадовао је и своју младу колегиницу Линдзи Лохан, поклонивши јој чек на 100.000 долара како би ријешила пореске проблеме.

Хуманост

Славни фудбалер Дејвид Бекам редовно налази времена за оне којима је потребна помоћ и лијепа ријеч. Тако је недавно посјетио рањене војнике и дјецу обољелу од малигних болести у болници Краљице Елизабете у Бирмингему.

Долазак спортске звијезде изненадио је и развеселио пацијенте.

- Ово искуство заиста је предивно. Разговор с војницима нагнао ме је на размишљање и орасположио ме јер они, упркос страхотама које су прошли, размишљају врло позитивно о животу и будућности - казао је Дејвид.

Осим што су заљубљени преко ушију и сваки могући тренутак проводе заједно, Ендрју Гарфилд и Ема Стоун, звијезде филма "Спајдермен", често су на мети папараца, који их слиједе у стопу. Како би искористили пажњу коју свакодневно добијају у најбезазленијим животним тренуцима, Ендрју и Ема одлучили су да испишу поруке на папир којим су прикрили лица, а на којем су исписали адресе хуманитарних организација. Тако су јасно изразили своју поруку да треба помагати дјеци без родитељске бриге, односно сирочад која заиста требају пажњу медија.

Холивудски глумац Кристијан Бејл, звијезда "Бетмена", обишао је жртве "Џокера" из Колорада. У пратњи супруге Сиби Блачић провео је два и по часа у болницама у којима је било смјештено седморо повријеђених који су преживјели масакр на премијери "Бетмена: Успон мрачног витеза", у којем Бејл игра главну улогу.

Бејл је са супругом ушао на споредна врата болнице и са сваким од повријеђених провео по десетак минута у разговору. Један од рањених Кери Ротман био је одушевљен што га је Бејл посјетио.

- Вау! Хвала пуно на посјети, Кристијане. Какав сјајан момак! И даље сам у шоку - написао је Ротман.

Најхуманији

Као и сваке године, и крајем 2012. је организација "DoSomething.org" објавила "Celebs Gone Good" листу, на којој се наводе имена 20 славних особа које се, према расположивим подацима, сматрају за "најхуманије" у протеклом периоду. Прво и друго мјесто на листи "најхуманијих" у 2012. заузимају Тејлор Свифт и Мајли Сајрус. Тејлор се нарочито истакла у бризи за фанове обољеле од неизљечивих болести, а и њене донације институцијама културе се броје у милионима.

Хаљина

Звонимир Илић из Прокупља недавно је ријешио да прода свој лијеви бубрег, јер је, како каже, то једина могућност да преживи, пошто је од 1999. године без посла, иако је покушавао на све начине да нађе запослење.

- С обзиром на то да сам самохрани родитељ и да не могу својој кћерки, која ових дана спрема матуру, а одличан је ђак, да обезбедим ништа, дошао сам на ову идеју - казао је Звонко.

Модног креатора Сашу Видића посебно је дотакла ова тешка људска судбина, па је одлучио да креира матурску хаљину за Звонимирову кћерку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана